Tehnička škola Nikole Tesle domaćin poluzavršnice Ponosa domovine

Natjecanje okupilo 600 učenika Natjecanje okupilo 600 učenika Foto: Marija Molnar

U Tehničkoj školi Nikole Tesle održana je poluzavršnica srednjoškolskog natjecanja Ponos domovine. Sudjelovalo je osam tročlanih ekipa učenika iz Gimnazije Požega, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar. Učenici su putem interneta rješavali test od 40 pitanja vezanih uz domovinu Hrvatsku i natjecali se u pet sportskih disciplina.

-Ovo je možda jedno od najsloženijih projekata i natjecanja koje se provodi u srednjim školama, a riječ je o provjeri znanja srednjoškolaca o svojoj domovini – povjesti, geografiji, sportu, kulturi, umjetnosti i dr. Provodi se elimininacijskim testiranjem putem interneta pa na taj način učenike potičemo i na informatičku pismenost. Najbolji učenici nakon dva selekcijska kruga imaju pravo formirati svoju tročlanu ekipu, a time ih potičemo da si međusobno pomažu - istaknuo je voditelj projekta Ponos domovine Žarko Delač. Projekt provodi istoimena udruga već devet godina.

Zanimanje za sudjelovanjem u ovom natjecanju iz godine u godinu je sve veće pa je tako ovogodišnje natjecanje okupilo oko 600 učenika. Među njima su i Mihaela Mihaljević iz vukovarske Gimnazije i Ivan Drobac iz Tehničke škole Nikola Tesla.

-Nastavnik iz povijesti me je potaknuo da idem na ovo natjecanje, smatram bitnim da znam što je moguće više o Hrvatskoj – rekla je Mihaljević. Njezin kolega iz tehničke škole pak naglašava da se jako dobro pripremio jer želi probati i vidjeti kako izgleda natjecanje.

-Ponosim se svojom školom i želim dokazati da je dobra – poručio je Drobac.

Damir Golub, profesor povijesti u Tehničkoj školi Nikole Tesle ujedno i mentor jednoj od dviju ekipa ove škole, ističe kako su po drugi put domaćini poluzavršnice. -Ovo natjecanje traži široko poznavanje domovine i na lijep način povezuje različite nastavne predmete. Što se tiče uspjeha naše škole koja je na ovom natjecanju prisutna od 2010. godine, dvaput smo se probili u polufinale – istaknuo je Golub.

 

Kobasevic

Iz svakog od šest gradova u kojima se održavaju poluzavršnice po dvije ekipe stječu pravo na sudjelovanje na završnom natjecanju koje se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović održava na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu od 4. do 6. travnja kada će svečano biti proglašena i najbolja ekipa- Ponos domovine.

Na poluzavršnici u Vukovaru najbolje su bile ekipe Gimnazije Požega i Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca 

U ime Grada Vukovara, natjecanje je pratio pročelnik Upravnoga odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević. 

Pročitano 884 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase