Ispiši ovu stranicu

Premijer u Muzeju vučedolske kulture i obilasku Vodotornja

Premijer oduševljen stalnim postavom muzeja Premijer oduševljen stalnim postavom muzeja Foto: Valerija Lozančić

Tijekom posjeta Vukovaru premijer Andrej Plenković posjetio je sa suradnicima i Muzej vučedolske kulture.

Ravnateljica Mirela Hutinec upoznala ih je sa stalnim postavom muzeja, odnosno svim dosezima vučedolske kulture koje muzej prezentira.
-Svatko treba biti svjestan da smo mi kolijevka indoeuropljana, da je vučedolska kultura u 3. tisućljeću prije krista bila pandan egipatskoj i mezopotamskoj civilizaciji i da se na razini Europe jedino vučedolska kultura može s njima mjeriti. Svaki Europljanin bi trebao doći ovdje vidjeti odakle su njegovi korijeni i shvatiti da je Vučedolac prvi uveo neke standarde koje mi i danas  koristimo -  prvi je računao vrijeme s kalendarom od 365 dana,  radio korekciju kalendara pomoću planeta Venere, imao vrata širine 80 cm poput nas danas, imao mjeru stopu, proizvodio lijevu i desnu cipelu, prvi proizveo broncu i serijski proizvodio metal, kotač stavio na osovinu…, pojasnila je Hutinec dodajući kako puno onoga što smatramo grčkom tradicijom i mišlju ustvari je Vučedolac prvi ustanovio.

Hutinec su za odličnu prezentaciju stalnog postava premijer i suradnici nagradili pljeskom.
-Osobito mi je drago što je premijer rekao kako iz muzeja odlazi s iznimno bogatijim znanjem, a nadamo se da će takav dojam steći i svi naši drugi posjetitelji, naglasila je Hutinec.

-Vučedolski muzej izvrstan je primjer novog pristupa i prezentacije bogate kulturne baštine Hrvatske te nedvojbeno prelazi okvire samog Vukovara i jako puno znači za Hrvatsku u cjelini, ali i prelazi njene okvire – rekao je Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture dodajući kako ćemo po završetku izgradnje Arheološkog parka imati jedno iznimno vrijedno zdanje.

Premijer je obišao i vukovarski Vodotoranj naglasivši kako mu je iznimno drago što će Vukovar uz sjajne muzeje dobiti još jedan veliki sadržaj - Vodotoranj, simbol obrane Vukovara i Domovinskog rata s hrvatskim stijegom na vrhu.

Gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je Vladi na pomoći u obnovi Vodotornja istaknuvši kako je on simbol hrvatskog zajedništva koji je ujedinio cijelu Hrvatsku.
-Ovo radimo u sinergiji s predsjednicom Republike, Vladom, Hrvatskim saborom, dijasporom, hrvatskim narodom iz više od 20 zemalja koji su se javili sa željom da nam pomognu ispričati ovu predivnu priču koja bi nam trebala biti putokaz kako se ponašati kada su u pitanju najvažnije stvari za hrvatski narod - rekao je Penava.

Pročitano 855 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić