NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

HZJZ objavio nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje dječjih igrališta

  • Srijeda, Svi 06 2020
  • Piše: 
Ilustracija Ilustracija Arhiva HRV

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

"Imajući na umu važnost održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, snažno se savjetuje da se poduzimaju mjere detaljno opisane u ovim preporukama, a u svrhu smanjenja širenja infekcije te zaštite imunokomprimitiranih osoba, osoba s kroničnim bolestima i starije životne dobi koji su u riziku za razvoj teškog oblika bolesti", poručili su iz HZJZ-a.

Broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metra

HZJZ je preporučio da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. 

"Broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, treba se ograničiti na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca", stoji u preporukama.

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera. 

Osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne, a pogreb ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije. 

HZJZ je propisao i higijenske mjere, koje uključuju osiguravanje dostupnosti tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima, a na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku. 

Treba osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba kako bi se prostorije očistile i dezinficirale nakon svakog pogreba, treba ih redovno prozračivati,te ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj.

Na pogrebe i osobe koje su samoizolaciji

U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski, a treba izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem. 

"Dopušten je i dolazak na pogreb osobama koje su u samoizolaciji zbog moguće izloženosti koronavirusu, a propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe", stoji u preporukama.

Osobe u samoizolaciji ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi, trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz te masku za nos i usta. 

Vjenčanja u krugu obitelji uz mjere socijalne distance

"Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice”, stoji u preporukama HZJZ-a. 

Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Treba se pridržavati svih općih i higijenskih mjera, a preporuča se i nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. 

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenom ponovno u funkciji

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, pri  čemu dijete i njegov pratitelj ne moraju održavati fizičku distancu. 

HZJZ ističe da je potrebno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Za vrijeme boravka na dječjim igralištima i tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke, izbjegavanje dodirivanje lica nečistim rukama te pridržavanje općih i higijenskih mjera.

Izvor: Hina

Pročitano 705 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija