NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave po Julijevu kalendaru
 Svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, želim sretan i blagoslovljen blagdan, napisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na gradskoj internetskoj stranici.
(Nedjelja, 05 Svibanj 2024 13:26)
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

HZJZ: Tko je izuzet od nošenja maski

  • Utorak, Srp 14 2020
  • Piše: 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je tko je izuzet od nošenja maski za vrijeme epidemije koronavirusa, navodeći da pojedine osobe maske ne mogu nositi zbog svog zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ili ih mogu nositi samo uz određena ograničenja.

U objavi navode kako se najčešće radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu te je kod navedenih stanja neophodno omogućiti osobi da ne nosi masku.

To su djeca u dobi do 2 godine i djeca predškolske dobi ako dijete, usprkos nastojanju roditelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica.

Pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči, pojašnjavaju iz HZJZ-a.

Djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene, najviše sat ili dva i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu, iako se vođenje djece u trgovine preporučuje samo ako je to krajnje nužno).

Od nošenja maske izuzete su osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog mogućih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe.

Izuzete su i osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke, osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti.

Također, od nošenja maski izuzimaju se osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti, te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, objavio je HZJZ. 

Pročitano 493 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija