NAJNOVIJE
Na dragovoljno vojno osposobljavanje u Požegu stiglo 107 ročnika

U Središte za obuku pješaštva i oklopništva u u vojarnu „123. brigade HV“ u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo je 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske, a među njima su i trojica mladića iz BiH - izvijestio je u petak MORH.

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj.

Potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina. Nakon zaduživanja opreme, ročnici su raspoređeni u postrojbe i pod budnim okom instruktora i zapovjednika započinju vojno osposobljavanje.

Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a  na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu. 

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili, ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve, stoji u priopćenju.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:47)
Sutra se održava godišnja skupština Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata TM RH

Za subotu je u Vukovaru najavljeno održavanje godišnje izvještajne skupštine Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata TM Republike Hrvatske. Udruga je osnovana 2021.godine sa sjedištem u Vukovaru, međutim u međuvremenu je svoje djelovanje proširila na cijelu Hrvatsku, potpisivanjem 27 povelja o suradnji i ujedinjavanju sa srodnim udrugama. U najavi je i 10 novih povelja.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:29)
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Koordinacija daje potporu za dvije braniteljske obitelji Vukovara

  • Petak, Lis 09 2020
  • Piše: 
Obitelj Đurić i Hadić Obitelj Đurić i Hadić Foto: J. Vrdoljak

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara je na konferenciji za novinare dala potporu dvjema braniteljskim obiteljima iz Vukovara.

Riječ je o obitelji hrvatskog branitelja Radivoja Đurića koju je sustigla ovrha iz progonstva od gotovo 300 tisuća kuna zbog, navodno ne plaćene stanarine, a pravomoćno su izgubili tužbu. Po riječima predsjednika Koordinacije Franje Šoljića, namjera im je još jedanput uputiti apel svim relevantnim institucijama kako bi se ovoj obitelji pomogli kako ponovno ne bi proživljavali agoniju iz 1991.godine kada su prognani.

Naime, već 26 godina traje agonija obitelji hrvatskog branitelja Radivoja i Ružice Đurić iz Vukovara  koje je sustigla ovrha iz prognaničkih dana zbog ugovora u kojem se, kako tvrde, nalaze brojne nelogičnosti - od krivotvorenog potpisa preminule žene do pečata koji je u vrijeme navodne ovjere bio nevažeći. Naime, u progonstvu u Bjelovaru su se uselili u praznu kuću beogradske vlasnice koja im je dopustila besplatan boravak. Međutim, nakon njezine smrti 1993., pojavila se nova vlasnica kuće koja je zahtijevala da u roku od 15 dana napuste kuću. Potom je uslijedila prijetnja i tužba u kojoj stoji da moraju otplatiti dug od oko tristo tisuća kuna za stanarinu po ovrsi. Pravomoćno su izgubili tužbu za stanarinu, dok je njihova tužba za poništenje darovnog ugovora novoj vlasnici koja ih je pokušala iz kuće istjerati otišla u zastaru.

Zbog prognaničke stanarine danas su pod ovrhom, a sve, kažu, bez ikakvog temelja. Žena koja od njih potražuje desetke tisuća kuna, do kuće u kojoj su živjeli došla je, kažu, sumnjivim ugovorom, te se zbog njega sada suočavaju s ovrhom. Đurići su 2005.godine digli kredit za kupovinu kuću te im dug nije bilo moguće naplatiti

-Kredit mi je istekao u kolovozu 2019., i u rujnu mi je odmah „sjela“ ovrha. Od plaće mi se u 65 rata odbija 2.700 kuna, a suprugu od mirovine 2.000 kuna kako bi se vlasnicu što prije isplatilo. Obraćala sam se i pisala svim institucijama, ali odgovora nije bilo. Strašno nam je žao jer smo poniženi i zgaženi, a pitam se zbog čega?- vidljivo potresena je ispričala Ružica Đurić.

Humanitarna akcija za obitelj umrlog hrvatskog branitelja

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, pokrenula je i humanitarnu akciju za pomoć obitelji umrlog hrvatskog branitelja Dražena Hadića iza kojeg je ostala supruga Snežana i njihovo dvoje djece, oboje 100 postotni invalidi.  Naime, u teškoj prometnoj nesreći, 32-godišnji sin Mario zadobio je teške ozljede mozga i nepokretan je. Otpušten je iz bolnice, a potrebna mu je 24- satna njega.

-Svakodnevno mi je potrebno 150 kuna za fizikalnu terapiju da tijelo ne propadne. Imamo mirovinu od supruga koja je nedostatna. Nemam prava biti majka-njegovateljica. Jedino imam pravo dati dijete u ustanovu koja je jedina u Dugoj Resi, a u tom slučaju bih morala potpisati da obustavljam njegovo liječenje, a ja još uvijek ne gubim nadu. Sama ga ne mogu niti podignuti, niti presvući. Trebala bi mu dizalica koja košta 10.000 kuna kako bih ga mogla staviti u kolica jer sama ne mogu – ispričala je Snežana.

Svi koji financijski žele pomoći ovoj obitelji, donacije mogu uplatiti na račune Snežane Hadić otvorene kod Hrvatske poštanske banke: HPB Hrvatska Poštanska Banka, J. J. Strossmayera 16, 32000 Vukovar

IBAN: HR2323900013102229886 ili Croatia banka, HR 3624850031100295666 s naznakom za kupnju medicinskog pomagala.

Pročitano 1213 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija