Završna konferencija projekta Energetska obnova Osnovne škole Antun Gustav Matoš

Učenici Osnovne škole Antun Gustav Matoš novu školsku godinu dočekali su u novom i učinkovitijem objektu na kojemu su nedavno završeni radovi energetske obnove.

Nakon 20 mjeseci, projekt energetske obnove prve vinkovačke škole uspješno je priveden kraju, a na današnjoj završnoj konferenciji projekta istaknuto je kako su uštede već vidljive.

 Energetska obnova zgrade Osnovne škole Antun Gustav Matoš projekt je proveden u sklopu operativnog programa konkurentnost i kohezija čiji je nositelj Grad Vinkovci.

Ukupna ugovorena vrijednost iznosila je 17.303.195,00 kuna, od čega je Europska Unija u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala 10 milijuna kuna, dok su sami radovi energetske obnove ugovoreni na iznos od 11 milijuna kuna.

-Zamijenjena je izolacija krovišta, vanjskog zida i poda prema tlu, kompletna stolarija zamijenjena je aluminijskom, uveden je učinkovitiji sustav grijanja i rekuperacije zraka, a unutarnja rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom. Rezultati su uštede na godišnjoj razini od 68 posto u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta, a to je ujedno utječe i na smanjenje emisije CO2 za nešto više od 59 posto - rekao je voditelj projekta Josip Romić.

Na konferenciji je sudjelovala i Alenka Košiša Čičin Šain koja je istaknula kako će se uz određene benefite vezane uz uštedu energije i smanjenje štetnih emisija doprinijeti znatno većoj kvaliteti boravka djece i nastavnika u ovom prostoru. Iako je pandemija koronavirusa malo usporila radove, napravljeno je sve ono što je planirano, pa ravnatelj Dario Dragun nije krio oduševljenje.

-Ono što ćemo tek sada vidjeti su zapravo uštede, a one su već vidljive na računima od proljeća i to ponajviše na električnoj energiji zbog LED rasvjete. Učenici dobivaju jedan jako dobar prostor u kojemu će biti ugodnije raditi i učiti i kroz ovakve projekte mi podižemo razinu obrazovanja u gradu na jednu višu razinu - istaknuo je Dragun.

Energetska obnova ove osnovne škole samo je jedan u nizu projekata čiji je nositelj Grad Vinkovci. Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je ovo važan projekt po pitanju zaštite okoliša i smanjenje emisije, ali i po pitanju gospodarske situacije u našem gradu.

-S ovakvim projektima naše tvrtke imaju priliku raditi velike investicije i to znači održavanje radnih mjesta u našem gradu ili županiji. Dobili smo jedan prekrasan objekt za učenike, nastavnike i osoblje, ali i roditelje koji znaju da su djecu ostavili na pravom mjestu, koji znaju da će imati sve što je potrebno da bi se oni mogli posvetiti samo učenju - rekao Bosančić.

Pročitano 699 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase