Ispiši ovu stranicu

Antunović Lazić: Covid -19 nas nije zaustavio u provođenju projekata

Antunović Lazić: Covid -19 nas nije zaustavio u provođenju projekata Foto: EDVU

U Europskome domu Vukovar (EDVU) ove su godine unatoč pandemiji i borbi s korona virusom provedeni brojni projekti, sukladno epidemiološkim mjerama.

Početkom godine tradicionalno ova udruga obilježava završetak procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja 15.siječnja. Tako su ove godine tim povodom organizirali dvodnevni program u Vukovaru u suradnji s brojnim organizacijama iz RH i njemačkom zakladom Friedrich Ebert.

- Nakon toga nastavili smo brojne mirotvorne aktivnosti kako u suradnji s mrežom Mladi ujedinjeni u miru (Youth United in Peace - YUP), tako i s brojnim drugim suradnicima i partnerima. Uslijedila su i druga međunarodna i nacionalna putovanja, seminari i sastanci u cilju poboljšanja kvalitete života u vukovarskoj zajednici. Nitko nije ni slutio da će za samo dva mjeseca kasnije doći do promjene načina rada cijelog sustava, da će prioriteti biti usmjereni na očuvanje zdravlja i da će se trebati kvalitetno organizirati i usmjeriti na suosjećanje, solidarnost, strpljenje, razumijevanje. Upravo su to vrijednosti koje naša udruga promovira punih 20 godina i vrijednosti na koje je osnivačica naše udruge i dugogodišnja predsjednica Ljiljana Gehrecke ukazivala, a koje se prenose na nove generacije. U ovoj, potpuno neobičnoj godini, prepunoj novih izazova, naša je udruga obilježila 20 godina postojanja, a na prijedlog ukrajinske nacionalne manjine dodijeljena nam je Plaketa Grada Vukovara za višegodišnje uspješno djelovanje na prevladavanju društvene krize u poslijeratnom društvu. Pozitivna iskustva u radu Europskoga doma Vukovar su zainteresiranost svih struktura građana za komunikaciju i stvaranje dijaloga bez obzira na proces koji je prilično spor, jačanje međusektorske i međunarodne suradnje. Žao nam je što smo u pojedinim mjesecima morali stopirati dolazak građana na njihove susrete Ekosanu, umjetničke radionice, sastanke mladih, putovanja na kampove zbog situacije koja je nastala širenjem korona virusa. No, kontakti i susreti nastavljeni su virtualnim i telefonskim putem – rezimirala je rad Europskoga doma Vukovar u ovoj godini Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica udruge.

TRIBINE, 25 ZAPOSLENIH ŽENA, RAZMJENA MLADIH, PREVENCIJA RADIKALIZACIJE

Među najznačajnije projekte odrađene u ovoj godini, Antunović Lazić izdvaja tribinu Europskog doma Vukovar u suradnji s njemačkom zakladom Friedrich Ebert, a koja se kontinuirano provodi već 18 godina. U pripremi su aktivnosti i za 2021. godinu.

Tu je i projekt Zajedno u najboljim godinama iz programa zapošljavanja žena Zaželi – faza II, a kojeg financira Europski socijalni fond. Projekt je započeo u ovoj godini, proteže se na iduću, a zaposlit će ukupno 25 žena koje će pružati pomoć za 120 građana starije dobi ili ugrožene populacije na području grada Vukovara te za oko 40-tak građana u Bršadinu.

EDVU provodi i projekt Razmjena mladih ujedinjenih u miru – YUP 2020 iz Erasmus+ programa KA1, učenje o mobilnosti mladih osoba - Razmjena mladih (KA105), gdje će Vukovar biti domaćin sedmodnevnog susreta za 50 mladih iz Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom kojega će se obrađivati teme usmjerene na izgradnju mira.

Važan je i Edu4democracy - partnerski projekt praćenja i poboljšanja rada u obrazovnom sustavu koji će se također provoditi tijekom 2021. godine, a financiran je iz fonda Erasmus+, programa KA2, pri čemu je EDVU partnerska organizacija, a Gimnazija Vukovar škola partner na projektu koji se provodi u pet država - SR Njemačkoj, Hrvatskoj, Španjolskoj, Finskoj i Poljskoj.

U ovoj udruzi provode još jedan projekt za žene - Osnaži se, motiviraj, aktiviraj!. Riječ je o partnerskom projektu Volonterskog centra iz Osijeka (DKolektiv) iz programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. pri čemu su EDVU i Vukovarsko-srijemska županija partneri s područja VSŽ.

Prisutni su na nevladinoj sceni i projektom Zašto tako radikalno? Prevencija radikalizacije među mladima kroz povijesno građansko obrazovanje, a koji je partnerski projekt Dokumenti-centru za suočavanje s prošlošću. Financiran je iz fonda Erasmus+, programa KA1, učenje o mobilnosti mladih osoba – Razmjena mladih (KA105).

Antunović Lazić ističe i projekt 4OOO: otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava. I ovdje je riječ o partnerskom projektu Inicijative mladih za ljudska prava iz RH (YIHR) namijenjenog jačanju kapaciteta za zaštitu ljudskih prava koji će se provoditi tijekom 2021. godine uz potporu Fonda za aktivno građanstvo u RH, ACF – Veliki projekti 2020.

Pročitano 608 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar