Capak: Sutra dolazi cjepivo AstraZenece

Capak: Sutra dolazi cjepivo AstraZenece Arhiva HRV

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da u subotu dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece, u nedjelju će biti distribuirano, a cijepljenje počinje idući tjedan i nema razloga donositi preporuku da to cjepivo nije djelotvorno za starije od 65 godina. 

Također, tijekom veljače trebalo bi biti dostupno 154.000 doza tog cjepiva, rekao je Capak u petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak.

- Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti -  dodao je. 

Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio cjepivo, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je cjepivo gotovo 100 posto učinkovito na teže oblike bolesti. Djelotvornost kod starijih osoba je podjednaka kao i kod mlađih. 

- Nemamo razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacije koju je postavila Europske agencije za lijekove - poručio je Capak.

Također, naveo je kako podaci o učinkovitosti cjepiva različitih proizvođača nisu izravno usporedivi jer su istraživanja provedena na različite načine - to će biti moguće tek nakon cijepljenja šire populacije. Nadalje, dat će preporuku da se druga doza cjepiva aplicira 8-12 tjedana nakon prve doze jer je učinkovitost nešto veća kada je veći razmak između dvije doze. 

Capak je potvrdio kako će sve županije dobiti dio cjepiva AstraZenece.

Upitan hoće li netko, ako odbije to cjepivo izgubiti pravo na cijepljenje, odgovorio je da je to u redu ako je dostupno drugo cjepivo i da neće imati nikakve posljedice. 

Vezano za mogućnost odlaska u Srbiju kako bi se osoba bez čekanja cijepila ruskim ili kineskim cjepivom u privatnim klinikama, Capak je rekao kako nemamo razloga sumnjati da su ta cjepiva štetna, ali i upozorio da su za rusko cjepivo rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni tek prekjučer, a za kinesko još nisu.

Također, naglasio je, EU ima dodatnu legislativu koja traži posebne postupke registracije za lijekove koji dolaze na tržište. 

-Ako se želite ići cijepiti u Beograd, to je vaš izbor. U Hrvatskoj se ne možete trenutno cijepiti ruskim ili kineskim, ali se možete cijepiti kada dođete na red s cjepivima koja su registrirana na području EU - poručio je Capak. 

Pročitano 723 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase