Željko Sabo isključen iz SDP-a, na lokalne izbore spreman izaći kao nezavisni kandidat

Željko Sabo isključen iz SDP-a, na lokalne izbore spreman izaći kao nezavisni kandidat Foto HRV arhiva

Glavni odbor SDP-a nakon petosatne sjednice raspustio je tijela zagrebačkog SDP-a te iz stranke isključio bivšeg saborskog zastupnika i gradonačelnika Vukovara Željka Sabu jer, kako je rečeno, "SDP želi izaći čist na lokalne izbore", prenosi Hina.

Kako je izvijestila predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić, odluka Predsjedništva o isključivanju Sabe iz SDP-a prihvaćena je sa 70 glasova 'za', osam 'protiv' i četiri 'suzdržana'.
-Nakon tih odluka, SDP ide vrlo čist u lokalne izbore, poručila je Lugarić.

-Današnje odluke Glavnog odbora su bile nužne. Raspušteno je vodstvo SDP-a Grada Zagreba, organizacije za koju znamo da nije funkcionirala i da je u jednoj dobroj mjeri bila ogrezla u klijentelizam i oportunizam. Danas je GO tome rekao dosta. Pred nama su izuzetno važni lokalni izbori u Zagrebu gdje nakon 20 godina vladavini Milana Bandića treba reći dosta, gdje klijentelizmu, korupciji, nepotizmu treba reći dosta. Korupcija je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, a SDP je godinama bio i ostat će najveća brana takvoj korupciji u Hrvatskoj. Zato je izuzetno važno da SDP na ove izbore izađe čist. Zbog toga smo, na žalost, donijeli i odluku da kolegu Sabu nakon dugo godina isključimo iz SDP-a. Međutim, ni ta odluka nije usmjerena protiv njega osobno nego smo je donijeli zato što se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije, a jedna od temeljnih je poštivanje prava i borba protiv korupcije. Politička odgovornost je daleko šira od kaznene i bilo koje druge odgovornosti - naglasio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice. Dodao je da su razlozi za izbacivanje Sabe iz stranke neprihvaćanje odluke Predsjedništva stranke, činjenica da se protiv Sabe vodi kazneni postupak za dva kaznena djela, ali i njegovi stavovi kojima je podržao neka postupanja u HDZ-u, točnije, prikrivanje kaznenih djela i kažnjivog ponašanja ako ga radi tvoj stranački kolega.

Neću komentirati Sabinu izjavu da je mojim dolaskom u stranku uvedena diktatura, uzvratio je na novinarski upit.
-Mogu samo reći da je stegovni postupak koji je proveden protiv Sabe bio po svim pravilima, dobio je priliku očitovati se i reći o svemu onome što mu se stavlja na teret. Ako se želimo boriti za bolje društvo, onda ne možemo kod sebe tolerirati pojave koje kod drugih osuđujemo - ustvrdio je.

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo najavio je da će, ako odluka o njegovu isključenju iz stranke koju je donio Glavni odbor ostane na snazi, na lokalne izbore izaći kao nezavisni kandidat, a predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu zamjera što ne poštuje volju članova organizacija na terenu.
-Mene je maknuo iz vukovarsko-srijemske organizacije, čiji sam bio predsjednik, na prijevaru - rekao je Sabo i ustvrdio da Peđa Grbin "čisti" sve one koji nisu bili za njega kada je biran za predsjednika stranke. Podsjeća kako mu je predloženo da se povuče iz Predsjedništva i s mjesta predsjednika SDP-a Vukovarsko-srijemske županije uz obećanje da se vrh stranke neće miješati u rad vukovarske podružnice koja će moći samostalno odlučiti o kandidatima za gradonačelnika. Međutim, kaže, to se ipak nije dogodilo već se Peđa Grbin odlučio obračunati s njime, prethodno raspustivši vukovarsku gradsku organizaciju.
-Ovo što se događa, nazvao bih dijeljenje ratnog plijena - izjavio je Hini podsjetivši kako je njegovu kandidaturu za vukovarskog gradonačelnika podržalo 90 posto članova vukovarskog SDP-a.

Danas je na sjednici Glavnog odbora SDP-a Željko Sabo izbačen iz stranke sa 70 glasova "za", osam "protiv" i četiri suzdržana. Prethodno je Predsjedništvo stranke raspustilo vukovarski ogranak nakon što je gradska organizacija poduprla Sabu kao kandidata za gradonačelnika Vukovara. Sabo je zatim poslao pismo u kojem je stranku obavijestio da aktivira svoj mandat u Predsjedništvu, ali je Statutarna komisija ocijenila da nema osnova da se vrati u vrh stranke.

Pročitano 615 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase