Ispiši ovu stranicu

Na području VSŽ cijepljeno oko 3.500 osoba, uskoro stiže veći broj doza

Na području VSŽ u protekla gotovo dva mjeseca protiv koronavirusa cijepljeno je oko 3.500 osoba. Veće količine cjepiva pristižu zadnjih desetak dana,  a od prošloga tjedna uz Pfitzerovo imamo i druga dva cjepiva.

Od ukupnih prošlotjednih 900 doza, 300 je Moderne i 600 AstraZenece.
-Potonje su, u paketu sa 130 doza Moderninog cjepiva, u cijelosti preusmjerene liječnicima obiteljske medicine kod kojih je počelo cijepljenje starijih od 65 i kroničnih bolesnika, a dio je također iskorišten u Domovima za starije te cijepljenje zdravstvenih djelatnika koje je i dalje u tijeku – pojašnjava ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, dr. Kata Krešić.

Ovoga je tjedna raspoloživo ukupno 1.640 doza cjepiva.
- Ohrabruje da smo u srijedu dobili novih 800 doza AstraZenece koje će u cijelosti biti podijeljene obiteljskim liječnicima. Uz njih je ovoga tjedna stiglo i 840 doza Pfitzera koji će se dijelom utrošiti za docjepljivanje, a dijelom na nova cijepljenja u domovima za starije. Ostatak je namijenjen također obiteljskim liječnicima čime su i dalje paralelno u provedbi prva i druga faza cijepljenja, izvijestila je ravnateljica Krešić.

Unatoč tome što je stiglo nešto više doza cjepiva nego u prošloj isporuci,  količina je još uvijek nedovoljna da bi svaka ordinacija obiteljske medicine dobila bar nekoliko doza. No, sukladno najavama koje imaju u Zavodu, u sljedećem tjednu stiže nova, veća isporuka čime se nadaju obuhvatiti sve ordinacije barem određenom količinom. Ravnateljica Krešić nakon početne distribucije obiteljskim ordinacijama, najvišom ocjenom ocjenjuje spremnost liječnika na provedbu cijepljenja navodeći da svi trenutno iščekuju nove pošiljke kako bi prevenirali COVID infekciju svojih pacijenata s kroničnim oboljenjima i starijih od 65 godina.
-Sve dok su na raspolaganju relativno manje količine cjepiva oni će se cijepiti u ordinacijama obiteljske medicine. Dolaskom značajnijih količina uključivat će se u plan i ostatak populacije, a uz ordinacije tada kreće cijepljenje na punktovima. Preduvjet kolektivnog imuniteta jest što više cijepljenih u kratkom vremenu kako bismo uz to i ostale mjere svladali pandemiju i vratili se normalnom životu. Svi željno iščekujemo proglašenje kraja epidemije čime ćemo vratiti svoj društveni život, druženja, prijašnje kontakte i bliskost kao osnovne premise funkcioniranja čovjeka kao normalnog socijalnog bića – poručuje dr. Krešić.

Pročitano 375 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić