Ispiši ovu stranicu

Capak: Idućeg tjedna stižu nove količine cjepiva

U Hrvatsku bi idućeg tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja protiv covida-19, trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a prenosi Hina.

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Na red za cijepljenje dolazi 1,3 milijuna ljudi.
Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti, budući da u skupinu građana koji dolaze na red za cijepljenje - stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ulazi oko 1,3 milijuna ljudi, napomenuo je.

Dosad je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa, a HZJZ od jučer provodi screening testiranje. Testirano je prvih 17 uzoraka, među kojima je kod 10 utvrđena sumnja na novi soj virusa. Uzroci su poslani na potvrdu u Kliniku za infektivne bolesti te u Europski centar za kontrolu bolesti, a HZJZ će na taj način moći tjedno testirati nekoliko desetaka uzoraka, kaže Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić ocijenila je u povodu godine dana od pojave prvog slučaja covida-19 u Hrvatskoj da ćemo se još dugo godina boriti s posljedicama bolesti.
-Bolesnika je puno, prati se njihovo stanje od kliničkog do laboratorijskog, različite su manifestacije kliničke slike bile u prvom valu od ovog zimskog, kada smo imali puno bolesnika s trombozom pluća, fibrozom i teškim upalama pluća. Mislim da ćemo se još dosta godina boriti s posljedicama covida-19 - rekla je Markotić.

Pročitano 425 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić