NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Novinarski festival Media in Time o položaju žena u medijima

  • Subota, Stu 27 2021
  • Piše: 

Žene, mediji i (ne)moć tema su dvodnevnog „Media in Time” novinarskog festivala koji je u petak počeo u Vinkovcima, a na njemu sudjeluju novinari, medijski djelatnici i ostali stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije, prenosi HINA.

- Položaj žena u novinarstvu i uopće u medijima je jako problematičan i to nije samo opći dojam, već i sve statistike pokazuju da su žene izloženije napadima, češće su meta on-line zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja - upozorila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, ističući da su žene, uza sve, prosječno 16 posto manje plaćene od muških kolega.

Istaknula je problem percepcije žena u novinarstvu, koje su:

- ...eto, za kulturu, modu, kuhanje, zdravlje, dakle za nekakve lakše teme, iako su novinarke u hrvatskome medijskom prostoru itekako pokazale koliko su jake u istraživačkom novinarstvu otvarajući i najosjetljivije teme - pojasnila je te se posebno zahvalila slavonskim organizatorima skupa koji su ga posvetili upravo položaju žene u novinarstvu i medijima.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko ocijenio je kako već godinama novinari u Hrvatskoj rade u nenormalnim uvjetima koji su unazad dvije godine i eskalirali te se o njima podcjenjivačke izjave daju i s najviših razina vlasti.

- Tijekom 2020. godine, prema podatcima HND-a, bilo je 12 napada na novinare, i to šest na muškarce, a šest na žene, no u šest najtežih napada mete su bile – žene - rekao je Zovko i dodao kako ga posebno zabrinjava to što državno odvjetništvo spava.

Podsjetio je da je izmjenom Kaznenog zakona predviđena petogodišnja zatvorska kazna za najteže napade na medijske djelatnike te je pritom dodao da bi izricanje takve kazne bila dobra poruka svima.

Osvrnuo se i na seriju fizičkih i verbalnih napada na novinare prošloga vikenda na prosvjednom skupu u Zagrebu, nakon čega su HND i SNH Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova poslali dopis u kojem se traži uspostavljanje protokola sustavne zaštite medijskih djelatnika.

- U budućnosti ćemo imati nove prosvjede i ne želimo da se još nešto gore dogodi, pa upozoravamo na atmosferu linča u kojoj živimo i radimo - rekao je Zovko i podsjetio na slične protokole u drugim zemljama u koje su uključeni policija, tužitelji i novinari.

U subotu se novinarski festival nastavlja u Vukovaru u hotelu „Lav” panelom o seksizmu, mobingu i seksualnom uznemiravanju, a na njemu će, uz sudionike vinkovačkog novinarskog skupa, biti i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predsjednica Zaklade „Solidarna” Sanja Sarnavka, asistent na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu Tomislav Levak i bivša novinarka i odvjetnica Višnja Mišin.

Nakon panela bit će predstavljen projekt „Žene novinarke za jače civilno društvo”  Platforme za istraživačko novinarstvo iz Skopja.

Novinarski festival Media in Time održava se drugi put, a organizira ga Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju „Press+” iz Vinkovaca.

Pročitano 463 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija