U zimskim uvjetima održavaju 340 km županijskih i 70 km lokalnih cesta

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Uprava za ceste Vukovarasko-srijemske županije upravlja s 425 kilometara županijskih i 198 kilometara lokalnih cesta. Od toga, 340 km županijskih i 70 km lokalnih cesta raspoređeno je u razine prednosti glede zimskoga održavanja.

- Kao i u Hrvatskim cestama, naš ugovorni izvoditelj je Cesting, tako da i jedne i druge ceste odnosno državne koje su u većem rangu u drugoj razini prednosti i naše koje su većinom smještene u treći i nešto malo u četvrti rang prednosti, održava isti izvoditelj. Prema planu službe napravili smo mjesta pripravnosti u Vukovaru, Vinkovcima, Županji te dislocirano, pod upravom Grada Vukovara, mjesto u Iloku s obzirom da nam je malo izdvojeno. Imamo dobru suradnju s Komunalijama Ilok pa nam je i tamo smješten jedan kamion za održavanje županijskih i lokalnih cesta na području cijeloga Iloka. Na tim stacionarnim mjestima trenutno imamo 1500 tona zaliha soli koju nabavljamo zajedno s Hrvatskim cestama i zajedno imamo utrošak, a dosad smo pri intervencijama u ovom razdoblju od kada su 15.studenoga nastupili zimski uvjeti, potrošili 180 tona. Za te intervencije imamo spremnih 11 kamiona, dva utovarivača i nešto malih kombi vozila koja pregledavaju mostove, opasne krivine, nadvožnjake i podvožnjake na području cijele županije – ističe Ante Lončar, stručni suradnik za promet i održavanje u Upravi za ceste Vukovarsko-srijemske županije.

Na mjestima pripravnosti, po četiri vozila raspoređena su u Vinkovcima i Županji, dva u Vukovaru i jedno u Iloku s tim da ova uprava, sukladno zakonu, u našoj županiji ne održava niti jednu cestu u Vinkovcima i Vukovaru, koji su u sastavu velikih gradova po kriteriju broja stanovnika ili sjedišta županija, jer nisu u njihovoj nadležnosti.

Dosadašnje vremenske zimske prilike nisu uzrokovale veće probleme tijekom održavanja cesta, nastavlja Lončar.

- Za sada se nosimo sa svime prema planu i imali smo uobičajene intervencije. Nešto malo snijega bilo je u Iloku i na istoku županije pa smo u tom dijelu i malo više intervenirali. Posebice se to odnosi na izlazak naših vozila u ranim jutarnjim satima zbog sprječavanja poledice jer su temperature od minus 1 do 1 Celzijev stupanj tako da postoji mogućnost zamrzavanja kolnika, pogotovo na dijelovima cesta koje se nalaze na sjenovitim ili šumskim područjima – pojašanjava Lončar.

Iz Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije mole vozače da u zimskim uvjetima budu strpljivi na cestama. Naime, zimska je služba dužna osigurati prohodnost u uvjetima koji su normalnoga intenziteta padalina. U slučaju da nastupe uvjeti olujnoga vjetra ili pojava velikih snježnih zapuha i sl., služba na njih ne može utjecati.

Pročitano 374 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase