NAJNOVIJE
Sabor: Za potpredsjednike izabrani Reiner, Penava i Radin

Hrvatski sabor u četvrtak je izabrao tri od ukupno pet svojih potpredsjednika, one iz redova parlamentarne većine, Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i Furia Radina (talijanska nacionalna manjina) - prenosi HINA. 

Za Reinera kao potpredsjednika Sabora glasala su 143 zastupnika, a protiv je bio samo zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar.

Za Penavu kao potpredsjednika Sabora ruke su digla 123 zastupnika, jedan je bio suzdržan (sam Penava) dok su protiv bila tri zastupnika SDSS-a. Radina su zastupnici izabrali jednoglasno sa 144 glasa za. 

Dva mjesta potpredsjednika Sabora pripadaju oporbi, no ona nije dostavila svoje prijedloge pa će se o njima glasati naknadno.

Osim toga, Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP).

Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most).

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:29)
Župan Dekanić za glumce i sudionike Festivala glumca organizirao tradicionalni prijem

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije u vremenu od 10. do 19. svibnja u gradovima naše županije traje 31. Festival glumca. Tim je povodom župan Damir Dekanić za glumce i sudionike festivala u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organizirao tradicionalni prijem.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:26)
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)
Vlada: Nabava devet CT simulatora za bolnice

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija.

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. 

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:40)
Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

Kako prenosi Hina,  tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:43)

Na aktualnom satu najviše pitanja o cijeni plina i grijanja

Dnevni red usvojen je jednoglasno Dnevni red usvojen je jednoglasno Milan Paun

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je peta sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

Na aktualnom satu pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi i njegovim suradnicima postavilo je 14 vijećnika, a glavna je tema bilo najavljeno poskupljenje cijene grijanja kao posljedica poskupljenja plina.

Vedran Vuleta (HS) pitao je koliko će grijanje poskupjeti. Gradonačelnik je odgovorio da u ovom trenutku to još nije poznato, no da će grad pronaći način ublažavanja cijena, amortizirat će cijene koliko je god moguće iako Tehnostan već trpi gubitke.

- Još nemamo procjenu visine poskupljenja. Mislim da je zahtjev bio da se ide s 30 posto, ali čekamo odluku Here koja regulira cijene. Ona je trebala odgovoriti u roku 30 dana, no politički se manipulira kroz odgodu davanja dogovora, čeka se da dođe toplije vrijeme i da zaboravimo na visoke cijene grijanja. Tako će državni proračun ostati netaknuta, patit će samo jedinice lokalne samouprave, a tek u idućoj sezoni grijanja računi će otići nebu pod oblake - rekao je Penava te dodao da je cijena grijanja i nacionalni i lokalni problem.

- U ovom trenu kućanstva u Hrvatskoj plaćaju daleko nižu cijenu plina, negoli ju plaćaju tvrtke koje građane opskrbljuju toplinskom energijom. To nije samo apsurd, nego i neustavna kategorija jer imamo dvije vrste građane, one koji žive u stanovima i plaćaju skuplju cijenu grijanja i nas koji živimo u kućama gdje smo izravni smo kupci plina, plaćamo ga jeftinije. Tvrtka, koja kupuje veće količine plina i grije tisuće stanova, plaća plin skuplje od kućanstava koja ga također koriste za grijanje. Do ožujka prošle godine nije bilo tako jer je postojala uredba Vlade koja je sada istekla – ustvrdio je Penava.

Nikola Mažar (HDZ) pitao je gradonačelnika hoće li smijeniti i direktore drugih gradskih tvrtki ako nisu na vrijeme ugovorili nabavu plina kao što je to učinio s direktorom Tehnostana te dodao da bivši direktor tvrdi kako nije smijenjen zbog plina, nego je razlog politički pritisak za kadrovske promjene koje bi štetile poslovanju Tehnostana na što on nije pristao. Penava je odgovorio da smjene direktora i pročelnika obavlja temeljem rezultata njihova rada, a ne stranačke pripadnosti. Tehnostan sada treba kredit od pet milijuna kuna i to je razlog smjene.
- Gubitci Tehnostana već su u studenome bili veći od 800.000 kuna, a direktor mi je u dopisu najavio mogući gubitak od 11 do 12 milijuna kuna do kraja sezone grijanja te da je potrebno podignuti kredit 5-6 milijuna. Direktor je zaključio ugovor o zakupu transportnih kapaciteta, a nije zakupio potrebne količine plina. Znao je da će mu plin trebati, ali ga nije ugovorio. Zašto? Imao je podatke da će cijena plina ići gore jer se jedan od najvećih dobavljača plin u Hrvatskoj nalazi u Vukovaru. Kriva poslovna odluka kakve se događaju u svijetu poslovanja. Svi griješimo pa nije potrebno nikoga pribijati na stup srama zbog takvih odluka, ali one povlače sankcije jer ćemo te loše odluke plaćati i mi u gradskom proračunu i građani – rekao je Penava i dodao da nije moguće uspoređivati poslovanje Tehnostana i gradskih institucija poput Gradskoga muzeja Vukovar ili Hrvatskoga doma, shodno tome ni smjenjivanje direktora.

Predsjednik vijeća Željko Sabo, nezavisni vijećnik, pitao je direktora Tehnostana Ivana Krajinovića u kojem postotku Tehnostan koristi plin i lož ulje. Krajnović je odgovorio da trenutno plin koriste svega 0,03 posto što znači da se grijemo na lož ulje koje je jeftinije.

Domagoj Bilić (DP) pitao je jesu li zbog povećanja cijene plina povećana decentralizirana državna sredstva Gradu Vukovaru za osnovne škole. Pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je da su povećana za 11.000 kuna.

Radivoj Đurić (DP) pitao je hoće li zbog povećanja cijene plina poduzetnici dobiti kakve potpore. Kristina Bilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, odgovorila je da su sredstva za potpore poduzetnicima osigurana, a na raspolaganju su im i potpore Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara.
Domagoj Bilić (DP) zamolio je gradonačelnika za komentar rezultata popisa stanovništva budući da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji broj stanovnika smanjen 15 posto. Penava je rekao kako je u Vukovaru smanjenje broja manje i da Vukovar za pet posto stoji bolje od županije.

- Naše su procjene, prema podatcima gradskih tvrtki, bile da u Vukovaru živi 18-20 tisuća građana i da je popis iz 2011. bio neralan, broj Vukovaraca u popisu bio je za oko 6.000 veći od realnoga stanja. Sadašnji je popis to potvrdio. Ugodno smo se iznenadili da imamo više građana od procjena. Vjerujem da je to rezultat naših ulaganja u razvoj gospodarstva, stambeno zbrinjavanje, demografske mjere koje imamo... Zabrinuti smo zbog smanjenja broja stanovnika u okolnim selima jer nije ni za grad dobro da su sela prazna, no to je rezultat pogrešne državne politike prema ruralnim područjima - rekao je Penava.

Dejana Drakulića (SDSS) zanimalo je hoće li u Cvjetnom naselju biti uređeno parkiralište jer policija kažnjava građane koji automobile parkiraju na ulici. Penava je odgovorio da je prijedlog zanimljiv i da će ga uzeti u razmatranje, a pročelnik za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig dodao da razmatraju mogućnost otkupa jedne zemljišne čestice i gradnju parkirališta. Rekao je da policija dolazi na uviđaj i kažnjava samo po dojavama susjeda.

Sava Manojlović (DP) primijetio je kako je Grad Vukovar među 10 top gradova po izdvajanju za obrazovanje. Pročelnik Dimić rekao je da od 2017., kada je preuzeo brigu o osnovnim školama, Grad povećava izdavanja pa učenici i studenti imaju besplatan prijevoz, stipendije, radne bilježnice i preobuku...

Davida Vlajčića (DP) zanimalo je hoće li biti izgrađeno parkiralište pokraj zgrade Zavoda za Hitnu medicinu u Županijskoj ulici. Dobio je potvrdan odgovor.

Majda Jakša (HDZ) pitala je kolika su u postotcima ulaganja u škole, koliko dolazi iz državnoga i gradskoga proračuna te koliko kroz EU projekte. Pročelnik Dimić odgovorio je da je za nastavu u produženom boravku došlo 1,6 milijuna kuna te da se sva državna decentralizirana sredstva idu preko gradskoga proračuna dok podatke o prihodima od EU projekta imaju škole koje provode takve projekte.

Nenad Bučko (HNS) založio e za transparentnost potrošnje gradske uprave pa je pitao na koji će način i kada Grad javno objavljivati svoje troškove. Pročelnica Upravnoga odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić rekla je da će to činiti čim bude objavljen pravilnik resornoga ministarstva.

Igor Rapan (HS) pitao je zašto nisu završeni radovi na izgradnji dječjega igrališta na Mitnici. Penava je rekao da je to igralište već trebalo biti napravljeno, no nije, ali bit će. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac potvrdio je da je trebalo biti gotovo prošloga ljeta, no poništen je natječaj, a sada se priprema novi javni poziv. Pročelnik Čulig rekao je da žele izgraditi kvalitetno igralište poput onoga poput onoga na Olajnici. Zato su u javnoj nabavi imali visoke zahtjeve pa neki izvođači to nisu mogli ostvariti. Predstoji novi postupak i do travnja bismo trebali imati sklopljene ugovore s izvođačima.

Igora Naletilić (DP) pohvalio je projekt Čaroban šuma vrijedan 30 milijuna kuna kojim će se graditi objekti u Adici, no hoće li zbog toga biti sječa stabala i narušavanja ekološkoga sustava? Gradonačelnik je odgovorio da svaki projekt donosi djelomice devastaciju okoliša, no od nekih zamisli Grad je odustao upravo zato da devastacija bude što manja i zahvati u okoliš bit će minimalni.

- Pripremamo i proširenje Adice prema Radinoj bari na Lušcu tako da ćemo povećati zelene površine i saditi nova stabla – poručio je Penava.

Stjepan Mađarac (HDZ) pitao je zašto je umirovljenicima uvedeno sufinanciranje mjesečne autobusne karte 10 kuna mjesečno budući da je do sada to bilo besplatno. Pročelnik za društvene djelatnosti Josip Paloš odgovorio je da je 10 kuna simbolična cijena i ona pomaže racionalnijem trošenju gradskoga novca kako se ne bi plaćao prijevoz pokojnim osobama ili onima koji se uopće ne voze. Za tu je namjenu u proračunu izdvojeno 1,6 milijuna kuna.

Krešimir Raguž (HDZ) predložio je da Grad isplaćuje i naknade roditeljima pri posvajanju djece poput onih koje dobivaju kod rođenja djeteta. Gradonačelnik je rekao da je prijedlog zanimljiv te da će pisano odgovoriti vijećniku.

 

Pročitano 622 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija