Ispiši ovu stranicu

Certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka“ dobilo 22 OPG-a koji prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar

Uručivanje certifikata Uručivanje certifikata Foto: HRV/Valerija Lozančić

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac uručio je poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Vukovara i okolnih mjesta certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka“. Certificiranje je za proizvođače besplatno, a certifikat je dokaz i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu.

Naime, Grad Vukovar od 2018. godine uključuje se u provedbu projekta Certificiranje seljačkih tržnica te je ove godine povjerenstvo za nadzor i dodjelu zaštićene oznake „Proizvod hrvatskog seljaka“ posjetilo 22 poljoprivredna proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar i koji su podnijeli zahtjeve za certificiranje.

 - Ponosni smo što ćemo danas podijeliti 22 certifikata našim poljoprivrednicima. Grad Vukovar se u ovu inicijativu uključio 2018. godine i danas broji preko 600 OPG-ova i poljoprivrednika u 16 gradova i gradskih tržnica. Cilj projekta je promovirati domaće proizvode i kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Osim drugih brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti – rekao je zamjenik gradonačelnika Sušac dodajući kako je i u vrijeme pandemije koronavirusa bila važna kupovina od naših najbližih, naših sugrađana.

Vlasnik OPG-a Tomislav Matijašević naglasio je kako je to dokaz da je proizvod domaći.
-Certifikat jamči da je proizvod domaći i kvalitetan, uzgojen sa smanjenom količinom herbicida i pesticida – rekao je Matijašević.

Uz certifikat proizvođačima su dodijeljene pregače te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.

Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar rekao je kako svakodnevno na Gradskoj tržnici Vukovar svoje domaće proizvode prodaje 40-tak OPG-ova.
-Na Gradskoj tržnici Vukovar imamo na raspolaganju nešto više od 100 klupa i sve su zauzete, a za istaknuti je kako se na tržne dane, srijedom i subotom, traži i klupa više - rekao je Antolović.

Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još od 2006. godine kada su imali tek nekoliko proizvođača. Danas ovaj projekt obuhvaća 16 gradova i više od 600 poljoprivrednih gospodarstava diljem Hrvatske.

Pročitano 492 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić