Obilježena godišnjica pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta

Obilježena godišnjica pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta Foto: Klaudija Boras

Obilježena godišnjica pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće podno spomen obilježja na mjestu pogibije, članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara obilježili su 31. godišnjicu pogibije pukovnika Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta.

Zlatko Zaoborni, član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara je tom prigodom naglasio kako žele očuvati uspomenu na pukovnika Đereka, ali i podsjetiti koliko je težak bio put do slobode i stvaranja neovisne hrvatske države.
- Uz Đereka se s tužnim pijetetom prisjećamo i svih ljudi koji su došli iz drugih gradova braniti Vukovar. Neizmjerna zahvala. Dok smo živi odavat ćemo počast svim onima koji su svoje živote položili na oltar Domovine, a nadam se kako ćemo i mlađim naraštajima ovu tradiciju ostaviti u naslijeđe -rekao je Zaoborni.

Velimir Đerek Sokol, rođen je 14. kolovoza 1965. u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Godine 1991. u doba velikosrpske agresije na Hrvatsku, Velimir je kao dragovoljac otišao u rat. Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Ušao je u opkoljeni grad preko Bogdanovaca i bio je u posljednjoj grupi koja je uspjela ući Vukovar. U ratu se iskazao kao hrabar vojnik te je zbog toga dobio nadimak ''Sokol''. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12.listopada 1991. od granate nakon čega je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

Pročitano 422 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase