Ispiši ovu stranicu

Znanstveni skup o hrvatskom književnom povjesničaru, rođenom Vukovarcu Nikoli Andriću

Znanstveni skup o hrvatskom književnom povjesničaru, rođenom Vukovarcu Nikoli Andriću Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru je povodom 155. obljetnice znanstvenikova rođenja i 80. obljetnice smrti u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održan Znanstveni skup o istaknutom hrvatskom jezikoslovcu i književnom povjesničaru, rođenom Vukovarcu Nikoli Andriću.

Riječ je o 19. znanstvenom skupu u nizu o hrvatskim književnim povjesničarima. U četvrtak je u Zagrebu održana prva sjednica znanstvenog skupa, vukovarska je druga, a treća će sjednica biti održana u subotu u Mađarskom Pečuhu.

Predsjednik Organizacijskog odbora znanstvenog skupa o Nikoli Andriću prof. dr. sc. Tihomil Maštrović rekao je kako je Andrić čovjek koji je ostavio bogato nasljeđe u brojnim znanostima, a ovogodišnji je skup pokazao da je znanstveni i stručni opus Nikole Andrića daleko nadrastao dosadašnje spoznaje jer se nogu čuti iznimno zanimljiva znanstvena otkrića o pojedinim dijelovima njegova opusa o kojima će govoriti 30-ak znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva. Najavio je i kako će iduće godine, izdati zbornik o Nikoli Andriću koji će sadržavati znanstvene radove, njegovu cjelovitu bibliografiju i literaturu napisanu o Parižaninu s Vuke.
- Uistinu je konačno došlo vrijeme da ga se vrati u javnu svijest i znanje jer on to svojim bogatim znanstvenim, stručnim i kulturnim pusom to i zaslužuje - rekao je Maštrović.

Na sjednici znanstvenog skupa, pozdravne riječi uputio je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je istaknuo da su ponosni jer je ovogodišnji znanstveni skup posvećen Nikoli Andriću i što se događa upravo u njegovome rodnome gradu.
- Zadovoljstvo i čast je danas biti Vukovarcem - poručio je Sušac dodajući kako se grad Vukovar ponosi brojnim Vukovarcima među kojima i Nikolom Andrićem.

Održavanje znanstvenoga skupa pomogli su Grad Vukovar, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Zaklada HAZU, a u programu su sudjelovali i učenici OŠ Nikole Andića.



Pročitano 477 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić