Ispiši ovu stranicu

Dušni je dan

Dušni je dan Foto: Valerija Lozančić

Dušni dan katolički je blagdan kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika, a obilježava se dan nakon Svih svetih, 2.studenoga.

Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i nazoče svetoj misi.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca,benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilon službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tro mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetoga oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.

Poštovanje prema preminulima u Vukovaru bit će odano svetom misom koja će u 15 sati biti služena na Starom katoličkom groblju, a u 18.30 u crkvi svetih Filipa i Jakova, rekao je fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova.

Pročitano 292 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić