U tijeku je kampanja prikupljanja sredstava za slanje prvog hrvatskog satelita u svemir

U Vinkovcima je predstavljena misija CroCube, sklapanja i lansiranja prvog hrvatskog satelita koji je pokrenula slovačka tvrtka Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira. Projekt podržavaju i Klub elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije Vinkovci – KERIT kao i Tehnošloški park Vinkovci pa je tim povodom u gradu na Bosutu predavanje održala voditeljica projekta Daniela Jović.

- Riječ je o satelitu teškom oko 1 kilogram odnosno kockici dimenzija 10x10x10 cm, crveno-bijele po uzoru na prepoznatljive hrvatske “kockice”, a bit će pozicioniran na oko 600 kilometara u niskoj zemljinoj orbiti odakle će slati telemetrijske podatke i slike Hrvatske iz svemira koje će biti dostupne svim građanima Hrvatske - rekla je Jović, pojašnjavajući da je za satelit potrebno prikupiti oko 130 tisuća eura. U ovoj crowfunding kampanji mogu sudjelovati svi, od građana do korporacija.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji koja nema svoj satelit, a kroz projekt CroCube u kojem sudjeluje puno volontera različitih stuka, nastoji se to promijeniti.

Pročitano 235 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase