Apel: pridržavajte se propisanih mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge

Zgrada Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru Zgrada Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru Foto: Arhiva HRV

Nakon potvrde afričke svinjske kuge na području Posavskih Podgajaca, uzorci krvi i organa bolesnih i uginulih svinja potvrdili su zarazu i na području Gunje, Rajevog Sela te Privlake. Kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj u kojoj su detaljno navedene radnje s ciljem prestanka širenja te suzbijanja afričke svinjske kuge.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Magdalena Parat pozvala je sve da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih mjera Ministarstva poljoprivrede. 

- Nažalost, afrička svinjska kuga se prvi put u Republici Hrvatskoj pojavila upravo na području Vukovarsko-srijemske županije. Želimo istaknuti da su zaista sve jedinice Ministarstva poljoprivrede i veterinarskih inspekcija na terenu, surađujemo aktivno s njima i nastojimo provoditi sve mjere koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, držati sve pod kontrolom i smanjiti širenje afričke svinjske kuge - rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.

Stočarstvo, odnosno svinjogojstvo, jedna je od zastupljenijih gospodarskih grana na području naše županije što potvrđuju brojke od oko 152 tisuće registriranih svinja i 1612 OPG-ovaca.

- Prema informacijama resornog ministarstva, eutanazirano je nešto više od 180 svinja. Nadamo se da će to zaista biti jedine koje će biti eutanazirane i da će donesene mjere pridonijeti boljitku cjelokupne situacije - istaknula je pročelnica Parat apelirajući na sve da se pridržavaju svih naredbi,  propisa i biosigurnosnih mjera koje propisuje Ministarstvo poljoprivrede - Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane te da ako pronađu lešinu divlje ili domaće svinje odmah nazovu veterinarsku inspekciju i prijave.

- Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama privesti ovu epidemiju kraju - zaključila je Parat.

Pročitano 220 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase