Završena izgradnja sunčane elektrane na osječkom Centralnom groblju

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

Završena je izgradnja sunčane elektrane na krovištu zgrade osječkog Centralnog groblja, vrijedne 102.000 eura, koja će omogućiti značajne energetske uštede tako da će Osijek nastaviti s takvim projekatima, izvijestili su u četvrtak čelnici Grada Osijeka i poduzeća Ukop.

Direktor Ukopa Vedran Novokmet izjavio je novinarima kako će energija dobivena iz sunčane elektrane pokrivati njihovih 70 posto potreba, a osim podizanja energetske učinkovitosti omogućit će dodatne uštede od 18.000 eura godišnje jer se na lokaciji Centralnog groblja nalaze najveći potrošači struje u toj tvrtki, prenosi HINA.

Povrat investicije, s obzirom na planirane godišnje uštede i uložena sredstva, očekuje se za tri godine i četiri mjeseca. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt sa 40 posto iznosa, a ostatak su vlastita sredstva, pojasnio je Novokmet.

Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je Osijek dvije godine zaredom dobio nagradu "Eco-city", čemu su uvelike doprinijele sunčane elektrane u vlasništvu grada ili gradskih trgovačkih društava.

Pročitano 288 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase