Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH ove je godine obilježen u Županji

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH ove je godine obilježen u Županji Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH ove je godine obilježen u Županji kroz predstavljanje taktičko-tehničkog zbora operativnih snaga i opreme koja se koristi u radu te pokaznu vježbu pronalaska i uništavanja eksplozivne naprave. Obilježavaju su nazočili župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, gradonačelnik grada Županje Damir Juzbašić te Stjepan Draganić, voditelj Službe Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Dekanić je tom prigodom rekao kako je civilna zaštita u našem društvu od iznimnog značaja.

- U nedavnim događanjima uvjerili smo se u pripravnost civilne zaštite, od afričke svinjske kuge do prirodne nepogode. Dobra organizacija, uhodanost, uvježbanost, poznavanje i spajanje između resora daje ovako pozitivne rezultate – rekao je Dekanić.

Gradonačelnik grada Županje Damir Juzbašić naglasio je kako je prikazana vježba pokazala znanje i vještine kojima raspolažu djelatnici civilne zaštite.
Međunarodni dan civilne zaštite službeno se obilježava 1. ožujka. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila je taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Stjepan Draganić, voditelj Službe Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije istaknuo je kako je iza njih teška i zahtjevna godina u kojoj su na sve izazove uspješno odgovorili.
- Izrađuju se planovi i procjene ugroženosti, a na osnovu toga, Gradovi, Županija i država formiraju operativne snage. Svjedoci smo vremena i vidimo da nas uvijek zatekne i iznenadi. Prošle godine imali smo kontinuirano 178 dana akcije afričke svinjske kuge i u samome tome, zateklo nas je i jako olujno nevrijeme gdje smo 33 dana imali po dvije i pol tisuće operativnih snaga na terenu. U ovom nevremenu angažirale su se i druge snage, pripadnici Hrvatske vojske, djelatnici Hrvatskih šuma, Hrvatskih cesta, Hrvatske vatrogasne zajednice te Hrvatske gorske službe spašavanja -
zaključio je Draganić.

Pročitano 159 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI