Završeni radovi na izgradnji pristupne ceste i parkirališta na Vučedolu

Završeni radovi na izgradnji pristupne ceste i parkirališta na Vučedolu Foto: K.B.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, ravnateljicom Muzeja vučedolske kulture Mirelom Hutinec te izvođačima radova tvrtke Cestorad obišao je novoizgrađenu pristupnu cestu prema budućem Arheološkom parku Vučedol te novo parkiralište. Penava je prilikom obilaska istaknuo zadovoljstvo završenim radovima te naglasio kako je riječ o vrlo bitnom strateškom projektu za Vukovar.

- Jedna nova etapa Arheološkog parka Vučedol, gdje smo dovršetkom infrastrukturnog dijela, pristupne ceste sa svim pratećim sadržajima, riješili bitnu fazu koja će nas, nadam se, odvesti ka što žurnijoj realizaciji ostalih faza, a kako bi se primakli dovršetku ovog strateškog i velikog projekta za Vukovar. Završetkom projekta izgradnje Arheološkog parka očekujemo da će Vukovar učiniti značajan iskorak u smislu turističke atraktivnosti, prezentacije kulturne baštine grada i okolnog kraja, naravno, s fokusom na vučedolsku kulture – naglasio je Penava.

Pristupna cesta duljine je 511,16 metara te vodi prema Arheološkom parku Vučedol, a nastavlja se prema naselju. Parkiralište duljine 178 metara sadržava ukupno 64 parkirna mjesta za osobne automobile (od čega su 4 za osobe s invaliditetom, a 4 za roditelje s djecom) te 6 za autobuse. Radove je izvodila tvrtka Cestorad čija je direktorica Andrea Papić istaknula kako je projekt bio kompleksan no i više su nego zadovoljni završenim radovima.
Uz glavnu prometnicu izgrađeno je i autobusno ugibalište te stajalište, a vrijednost projekta je nešto više od milijun i 170 tisuća eura, rekla je pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić.
- Drago nam je da je Grad Vukovar uspio izvršiti ovu aktivnost u financijskoj perspektivi 2014.-2020. godine. Ono što nam ostaje je potpisivanje novog ugovora, a nadam se da ćemo s ostalim radovima započeti već ove godine. Što se tiče Grada Vukovara, ostala nam je još jedna aktivnost, a to je izgradnja komunalnog pristaništa u vrijednosti 1.114.000 eura – rekla je Bilić.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Grad Vukovar partner je na projektu Arheološki park Vučedol čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture
- Sretni smo što je Grad Vukovar uspješno završio jednu od svojih aktivnosti i da je cesta s parkiralištem završena, što sugrađanima i posjetiteljima omogućuje da dođu ispred muzejske zgrade na lijep i uređen prostor. Očekujemo uskoro i potpisivanje nove faze ugovora što znači da ćemo kroz skoro vrijeme početi izgradnju ostalih objekata na Arheološkom parku. Riječ je o muzejskom trgu, planetariju, rekonstrukciji vučedolskog naselja, rekonstrukciji megarona ljevača bakra, vučedolskoj farma i restoranu koji je nadaleko poznat prije Domovinskog rata u kojemu je stradao, a sada ćemo dobiti zamjensku zgradu u kojoj ćemo imati priliku posjetiteljima prezentirati vučedolsku prehranu - zaključila je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Pročitano 214 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase