Ispiši ovu stranicu

U Vinkovcima se obilježava obljetnica pogibije trojice pripadnika HOS-a 1992.

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

Dana 1.ožujka 1992.godine, u blizini nekadašnjeg Omladinskoga doma u Vinkovcima dogodila se eksplozija u kojoj su, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima poginula trojica pripadnika HOS-a, a osmero ih je ranjeno.


Odavanjem na ovaj dan počasti Darku Rušancu, Vladi Kneževiću i Ivici Bošnjaku, Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga 1.Samostalne bojne Marijan Baotić Vinkovci svake godine ujedno obilježava i svoj dan.

Kod spomenika hrvatskim braniteljima u Vinkovcima u 10 sati, vijence će položili i svijeće upaliti brojni suborci, članovi obitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata te državna, županijska i gradska izaslanstva.
Nepoznati počinitelj je to napravio, do danas nije utvrđeno niti procesuirano, a smatram da se nikada neće niti procesuirati. To su napravili Hrvati, a ne Srbi. Zbog toga što smo vjerojatno na neki način bili borbeniji. Jer Srbi se nisu mogli probiti do Vinkovaca, grad je bio okružen i utvrđen, imali smo previše punktova da bi oni mogli kročiti na naš teritorij. Današnji dan obilježavamo da se nikad ne zaboravi - naglasio je predsjednik udruge Ivica Zupković.

Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga 1.Samostalne bojne Marijan Baotić Vinkovci okuplja gotovo 300-tinjak članova i bavi se rješavanjem pitanja koja muče ovu braniteljsku skupinu.

Kroz ovu postrojbu, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno.

Pročitano 250 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI