Ispiši ovu stranicu

Strizovojna postaje prvo digitalno selo u Hrvatskoj

Strizovojna postaje prvo digitalno selo.
Naime, danas je u tome mjestu na svečanosti predstavljen i obilježen početak projekta „Strizivojna - Prvo digitalno selo u Hrvatskoj“, odnosno okupljenim poljoprivrednicima i stanovnicima predstavljeni su planovi njegova provođenja.

Jedan od temeljnih ciljeva projekta je edukacija i upotreba novih tehnologija u poljoprivredi koje značajno olakšavaju posao poljoprivrednika i čine ih konkurentnijim na tržištu u 21. stoljeću, a time se nastoji unaprijediti sve društvene aspekte života na selu i pokušava zaustaviti odlazak stanovništva. U projektu će sudjelovati poljoprivrednici s područja Općine Strizivojna, dok će se dio provoditi i u široj društvenoj zajednici.

Predstavljanju projekta nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila kako ova općina pokazuje inicijativu za unaprijeđenjem poljoprivrede i svog cjelokupnog ruralnog prostora.
-Temeljni cilj projekta „Digitalno selo“ je stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veće prihode poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade. Kroz projekt će se educirati proizvođači oko svih novina u preciznoj poljoprivredi i korištenju različitih digitalnih rješenja, razvijat će se njihove digitalne platforme, organizirati teorijske i praktične obuke kako bi poljoprivrednici naučili koristiti nove aplikacije, digitalne alate i kako bi lakše donosili odluke o svojoj proizvodnji – rekla je Vučković.

U okviru predstavljanja projekta održana je panel rasprava kojoj je cilj bio identificirati trenutačno stanje poljoprivredne proizvodnje u Općini Strizivojna, perspektive i mogućnosti te predstaviti doprinos dionika uključenih u projekt.
-Na području Općine Strizivojna registrirano je oko 130 poljoprivrednika od kojih je više od 20 mladih što je iznad hrvatskog prosjeka, a Osječko-baranjska županija je među prve tri u Hrvatskoj po udjelu mladih u ukupnom broju poljoprivrednika - rekla je Vučković.

Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna rekao je kako je poljoprivreda velika šansa za hrvatsko gospodarstvo i selo, ali samo ako je moderna i utemeljena na najnovijim digitalnim tehnologijama.Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, a partneri na projektu su Osječko-baranjska županija, Općina Strizivojna te tvrtke Digital Agro i InfoDom - Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja.
Projekt će se tijekom godinu dana provoditi uz podršku Ministarstva poljoprivrede i potpuno je besplatan za poljoprivrednike.

Pročitano 268 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić