Ispiši ovu stranicu

Vinkovačkom HGSS-u od Grada 8.600 eura

Vinkovačkom HGSS-u od Grada 8.600 eura Foto: Novosti.hr

Potpisan je sporazum o financiranju između Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Vinkovci za tekuću godinu i Grada Vinkovaca vrijedan 8.600 eura.

Zamjenik gradonačelnika Josip Romić rekao je kako su ovim sporazumom željeli doprinijeti opremljenosti i osposobljenosti stanice i biti sigurni u njihovu brzu, preciznu i snažnu zaštitu u najtežim uvjetima i na svim terenima.
-Iz godine u godinu vinkovački HGSS-ovci sve više napreduju, sve više ulažu u svoje članove i opremu, sve više doprinose sigurnosti lokalne zajednice, a to prepoznaje i lokalna samouprava koja ima obvezu pomoći im koliko god može, budući da su oni ti koji dolaze kada je najpotrebnije – rekao je Romoć dodajući kako su puno sigurniji kada znamo da su oni tu.
-Hvala im na svemu što su do sada činili i čine, na nesebičnom trudu koji ulažu u našu sigurnost, a mi smo tu da im osiguramo sve što je potrebno kako bi oni mogli pomoći drugima. Koliko je bitna jaka i dobro obučena Hrvatska gorska služba spašavanja pokazuju nam i učestale prirodne nepogode nakon kojih oni prvi stižu pomoći unesrećenima – poručio je Romić izrazivši nadu da će u budućnosti biti potrebno što manje intervencija.

Iznos od 8.600 eura predviđen je za funkcioniranje stanice odnosno održavanje hladnog pogona koji uključuje režije, telefone, gorivo, registracije vozila i sve ono što je potrebno kako bi se oprema mogla staviti u funkciju.

Zlatko Becić, pročelnik vinkovačke stanice, pojašnjava kako broj akcija tijekom godine varira. Naime, princip je takav da, kada se nesreća dogodi, poziv ide svim stanicama u Hrvatskoj, a onda voditelj akcije procjenjuje koliko ljudi i koji resursi mu trebaju.
-Kod nas su prioritet potrage. Godišnje imamo desetak akcija tog tipa, a više od pola tih potraga vezano je za vodu. Opremamo se čamcima i drugom opremom za vodu jer smo okruženi velikim rijekama Dunavom i Savom, ali i brojnim manjim rijekama, jezerima i močvarama. U procesu smo nabave podvodnog drona za pretragu korita rijeka kako bismo smanjili rizik roniocima koji tada neće u svakoj akciji morati ulaziti u vodu, već po potrebi – ističe Becić.

Opremljenošću su zadovoljni, a najviše rade na zanavljanju jer je pojedina oprema stara i 10 do 15 godina. Također, žele imati i što više osposobljenih pasa pasa i drugih resursa kako bi pojačali svoju kvalitetu, odnosno nadoknadili nedostatak ljudi. Protekla je godina zbog nevremena u srpnju bila jedna od izazovnijih.
-Imali smo oko 190 raznih intervencija uglavnom na visokim objektima – crkvama, antenama, zgradama i slično. Uključeno je bilo oko 150 ljudi, ne samo iz stanice Vinkovci nego i iz još devet susjednih stanica – podsjetio je.

HGSS Vinkovci ove godine slavi 15 godina postojanja, a na razini županije većinom imaju između 25 i 30 članova, od čega je žena oko 20 posto. Kada se u dojavu uključe i druge stanice ili cijeli HGSS, na raspolaganju imaju više od 1000 ljudi. U njihovom timu su trenutno i dva psa u fazi obuke poslušnosti koji bi za godinu dana trebali dobiti licencu, a kroz šest mjeseci trebao bi im stići još jedan.

Pročitano 200 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić