Ispiši ovu stranicu

YIHR: Tražit ćemo ocjenu ustavnosti izmjena vukovarskoga Statuta

Inicijativa mladih reagirala na odluke Gradskoga vijeća Vukovara Inicijativa mladih reagirala na odluke Gradskoga vijeća Vukovara Foto: Arhiv HRV-a

Povodom odluke o izmjenama i dopunama Statuta koju je donijelo Gradsko vijeće Vukovara, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska upozorila je u priopćenju za javnost članove vijeća na nekoliko, po njima,  problematičnih aspekata ovakvih izmjena i dopuna.  U priopćenju stoji: 

„Prvenstveno, ova odluka kojoj je cilj izuzeti Grad Vukovar od primjene dvojezičnosti predstavlja ozbiljno kršenje više pravnih dokumenata u području prava nacionalnih manjina. Ova odluka predstavlja kršenje Ustava Republike Hrvatske gdje je u članku 15. stavku 4. određeno kako pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo služiti se svojim jezikom i pismom. Isto načelo je dodatno precizirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, gdje članak 15. određuje kako se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave gdje pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje jednu trećinu stanovnika. Ovaj je uvjet u Vukovaru ostvaren, a što je potvrđeno temeljem službenih rezultata popisa stanovništva provedenog 2011. godine. Isto tako, ovakvom odlukom se krši Okvirna konvencija o pravima nacionalnih manjina Vijeća Europe.

Svi su ovi dokumenti po pravnoj snazi iznad zakona. Statut jedinice lokalne samouprave mora biti u skladu sa pravnim propisima RH, a što nije zadovoljeno u slučaju ovih izmjena. Inicijativa smatra kako navedene izmjene Statuta grada Vukovara ne bi smjele imati pravnog učinka niti odgoditi primjenu prava sadržanih u ovim dokumentima.  Nadalje, objašnjenja pružena za ovakve izmjene generaliziraju kulturne značajke najveće nacionalne manjine u RH kao neprijateljske, a što predstavlja politički i društveno nedopustivu uvredu svih njezinih pripadnika.  

Formulacija 'područje posebnog pijeteta' također je duboko uvredljiva za sve druge žrtve rata u Hrvatskoj. Pitamo se po kojoj osnovi članovi i članice Gradskog vijeća Vukovara drže da žrtve u Vukovaru zaslužuju pijetet posebniji od onoga kojeg zaslužuju žrtve u npr. Petrinji, Dalju, Glini, Kninu, Pakracu, Škabrnji itd. Ovo je izravan pokazatelj kako članovi i članice Gradskog vijeća Vukovara koji su podržali ovakve izmjene nemaju motive u zaštiti dostojanstva žrtava, već kako se radi o političkoj igri nauštrb prava manjina u kojoj su voljni čak i vrijeđati sve druge žrtve rata u Hrvatskoj.  

Konačno, u Vukovaru su zločini počinjeni i nad civilima srpske narodnosti. Upravo je Inicijativa mladih za ljudska prava provela istraživanje o zločinima počinjenima od strane hrvatskih sigurnosnih snaga u ljeto 1991. godine, gdje smo dokumentirali niz prisilnih nestanaka i ubojstava civila srpske narodnosti. Prilikom rasprava o dostojanstvu žrtava, članovi Gradskog vijeća imaju političku i moralnu obvezu voditi računa i o tome, a što su u ovom slučaju evidentno propustili.  

Najavljujemo kako ćemo podnijeti Ministarstvu uprave prijedlog za neodobravanjem ovakvih izmjena i dopuna Statuta, a ukoliko ih Ministarstvo uprave odobri, obratit ćemo se Ustavnom sudu sa prijedlogom za ocjenu ustavnosti ovih izmjena.“, navodi se u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska.

Pročitano 1832 puta
Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar