Stožer: Novi je gradski statut prva u nizu pobjeda zdravog razuma!

Naglašavaju da pripadnici srpske nacionalne manjine koriste 18 prava Naglašavaju da pripadnici srpske nacionalne manjine koriste 18 prava Foto: Marija Molnar

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara na današnjoj su konferenciji za medije pozdravili odluku o novom Statutu Grada Vukovara, poručivši da je ovo "tek prva u nizu pobjeda zdravoga razuma". Prema riječima Snježane Patko iz stožera, novi statut u cijelosti poštiva zakone i odluku Ustavnog suda. Njime se zaustavlja kršenje članka 8. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina (UZoPNM), a koje, kako Patko tvrdi, provodi Vlada Zorana Milanovića.

Istaknula je da se o ovoj temi posljednjih dana tendenciozno izvještava u medijima te lažima nazvala medijske napise kako se novim statutom pripadnicima srpske nacionalnosti uskraćuju prava. - Istina je da srpska nacionalna manjina u Vukovaru koristi 18 prava. Istina je da im ta prava nitko nikada nije uskraćivao. Istina je da nitko iz vladajućih struktura nikada nije razgovarao s pripadnicima srpske manjine koji su zajedno s nama branili Hrvatsku – rekla je Patko.

 

Lažima je nazvala i tvrdnje da se novim statutom ukida ćirlica u Vukovaru, naglasivši da se pripadnici srpske nacionalne manjine slobodno mogu služiti svojim pismom na nekoliko razina. - Istina je da se novim statutom ne predviđa simbolika ćiriličnih natpisa na gradskim, javnim i državnim objektima jer je u suprotnosti s odrebom članka 8. UZoPNM. Odluka Ustavnog suda RH u točkama 30.1. i 30.2. jasno objašnjava koja prava su obvezna, a što se može selektivno primjeniti pa i isključiti odnosno ne primjeniti tj, ne predvidjeti – smatra Patko.

Tvrdnje da dvojezične odnosno dvopisane natpisne ploče na državnim i javnim institucijama nakon verifikacije statuta mogu ostati na zgradama državnih i javnih institucija, također je okarakterizirala kao laž navodeći da takve ploče na tim institucijama, nakon verifikacije statuta ne mogu ostati. -Ostankom bi se izravno i grubo kršile nadležnosti iz Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjine, odluka Ustavnog suda RH, članak 8, UZoPNM i Ustav RH, koji tu problematiku jasno stavljaju u ingerencije lokalnih zajednica – izjavila je Patko.

Posebno je naglasila da se članak 8. UzoPNM mora poštivati, što, po njezinoj tvrdnji sadašnji statut i čini. -Stožer je inicirao i ustrajat će da državna, saborska razina donese odluku o prihvaćanju projekta "Vukovar mjesto posebnog pijeteta", insistiramo na zaštiti ustavnih vrijednosti te i dalje zahtijevamo održavanje protuustavno zabranjenog referenduma – navela je Patko.

Pročitano 1272 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase