Sjednica bez tenzija i politiziranja

Održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Foto: R.Rac

Održana je posljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara u 2015. godini.

Aktualnom satu je prethodilo obraćanje dosadašnje pročelnice Odjela za financije Aranke Džalto, koja od slijedeće godine odlazi u mirovinu. - Zahvaljujem svim vijećnicima i kolegama na suradnji te svima želim puno uspjeha u daljnjem radu - rekla je Džalto.

12 vijećničkih pitanja

Na aktualnom satu 12 vijećnika postavilo je pitanje gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi. Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Pilipa Karaulu (HDZ) zanimalo je pitanje spaljivanja suhog lišća na rubnim područjima grada. Odgovorio mu je direktor Komunalca Igor Štrangarević rekavši da su svjesni problema te kako će se slijedeće godine prijaviti na projekte kojima bi se osigurale kompostane i kontejneri za prikupljanje suhoga lišća čime bi ovaj problem bio trajno riješen.

Vijećnika Krešimira Raguža (HDZ) zanimalo je koliko će biti smanjeni računi za grijanje stanarima višestambenih zgrada Dunav 1 i 2 s obzirom da im je dosadašnja kotlovnica na lož ulje zamijenjena suvremenijom kotlovnicom koja kao gorivo koristi pelete. - Cijena utroška toplinske energije bit će smanjena za oko 20 posto stanarima nebodera Dunav 1 i 2, zgradi Županije vukovarsko-srijemske te zgradi Ureda državne uprave. To bi se smanjenje trebalo osjetiti već na siječanjskim računima - odgovorio je Kristijan Lovrenščak, direktor Tehnostana.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) komentirao je kako je u 2015. godini na sjednicama Gradskog vijeća bilo ukupno 147 točaka dnevnoga reda, a od tih točaka samo četiri su se odnosile na gospodarstvo. Gradonačelnik Penava je rekao kako nema potrebu za komentarom jer nije riječ o pitanju.

Darko Buljan (SDP) je postavio pitanje planira li Grad Vukovar postavljati prometna zrcala na dvije lokacije - u Ulici Tri ruže i  Radničkoj ulici na Sajmištu. Gradonačelnik je odgovorio kako je postavljanje prometnog zrcala u Ulici Tri ruže dobar prijedlog  jer je tamo prometno zrcalo potrebno, no na drugoj spomenutoj lokaciji nije dobar kut raskrižja te će taj prijedlog uputiti prema MUP-u, a nakon što oni iznesu svoje stajalište o toj temi Grad će donijeti odluku.

U ime Kluba vijećnika SDP-a Buljan je upitao ima li Grad Vukovar u planu sanaciju Dunavske ulice, rješavanje problema parkirališta kod nebodera Dunav 1 i 2, postavljanje kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada ispred spomenutih zgrada te preseljenje kontejnerske kućice u kojoj je bila smještena Carina.  Penava mu je odgovorio kako je rješavanje problema parkirališta u planu, za sanaciju Dunavsku ulice još nemaju potrebne dozvole, no u planu je njezina sanacija. Kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada bi se trebali postaviti iduće godine, a pitanje preseljenja kontejnera u kojemu je bila smještena Carina, će znati nakon što pošalju upit o njegovom izmještanju Carini.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak komentirao je izjavu gradonačelnika da je u razne projekte uloženo  gotovo pola milijarde kuna. Zanimalo ga je koji su to projekti. Gradonačelnik Penava naveo je one najznačajnije - Projekt Vukovar - kojega realiziraju Hrvatske vode i Vodovod grada Vukovara, a koji je vrijedan oko 362 milijuna kuna, nadalje tu je projekt Hrvatskih voda i Vodovoda grada Vukovara oko rješavanja kanalizacijske mreže u Sotinu, sanacija Petrovačke dole te  Otoka sportova. Bošnjak mu je odvratio da su to sve projekti koje je započela prošla gradska vlast i da bi bilo lijepo da u budućnosti nastave sa svojim projektima.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) je postavila pitanje vezano uz postavljanje dva oglasna stupa kod Tržnog centra u gradskoj četvrti Borovo naselje.  Gradonačelnik Penava je rekao kako je riječ o korisnom prijedlogu te će razmotriti mogućnosti njihova postavljanja.

Nikola Mažar (HDZ) je postavio pitanje koje se odnosi na zapošljavanje u Uredu državne uprave. Prema njegovim saznanjima tamo je raspisan natječaj za radno mjesto višeg stručnog referenta za prosvjetu, a na koje je primljena osoba koja nije iz Vukovara te je u obiteljskim vezama s osobom koja je na rukovodećem položaju u Uredu državne uprave. Pitao je može li gradonačelnik Penava provjeriti tu informaciju. - Ima li tu pitanje? Ja vam ne mogu odgovoriti jer to nije u mojoj nadležnosti, pošaljite upit Uredu državne uprave - rekao je Penava. Predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goran Bošnjak nije imao komentara.

Vijećnika Miroslava Mikerevića (SDSS) zanimalo je kada će se ukloniti oslikani reklamni panoi s pročelja zgrade Crvenog magacina, koji je proglašen spomenikom kulture. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako je to opetovano pitanje s prethodnih sjednica te da je riječ o radovima jednog od najvećih pokrovitelja VFF-a. - Nije mi jasno kako to nekom može smetati - upitao je Penava, dodajući kako je valjda ljepši oslikani pano, nego derutna fasada zgrade.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) upitao je gradonačelnika ima li točnu informaciju kada će biti otvoren Gradski bazen u Borovu naselju. Gradonačelnik mu je odgovorio kako ne bi davao precizne datume jer to nije projekt koji je direktno vezan uz Grad Vukovar, već je to projekt Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Izrazio je nadu kako će to biti u proljeće ili najkasnije ljeto  2016. godine. Kao razlog probijanja rokova za završetak izgradnje Gradskog bazena, Penava je naveo propadanje tvrtki koje su radile na izgradnji bazena.

Nebojšu Vidovića (SDSS) zanimalo je zašto pojedini umirovljenici u gradu Vukovaru nisu bili u mogućnosti ostvariti pravo na božićnicu koju je Grad Vukovar dodijelio umirovljenicima, iako su ispunili sve uvjete. Pročelnica Ana Živanović odgovorila je kako su se susreli s tim problemom, no problem nije u Gradu Vukovaru već u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. - Kontaktirali smo nadležne službe u cilju rješavanja ovoga problema. Umirovljenici koji nisu ostvarili pravo na božićnicu, a imaju uvjete za istu trebaju nam se javiti, a čim se problem riješi bit će uvršteni na listu i božićnica će im se naknadno isplatiti.

Predsjednika kluba vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića je zanimalo postavljanje rasvjete i izgradnje pješačke staze uz Bogdanovačku ulicu u blizini odvojka prema naselju Dobra voda. Kako kaže, mještani toga dijela grada primorani su hodati po cesti i u mraku kako bi došli do svojih domova. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako nisu imali u planu izgradnju pješačke staze i postavljanje rasvjete na spomenutoj lokaciji, ali su zaprimili ovu inicijativu. Ispred Kluba vijećnika SDSS-a Drakulića je zanimalo koje je poticajne mjere Grad uložio u korištenje Tržnog centra u Borovu naselju. Direktor Komunalca Igor Štrangarević je rekao kako su od svibnje 2015. godine naknadu za korištenje štandova smanjili za 50 posto te ona sada iznosi 10 kuna. U slijedećoj godini imaju u planu još čitavi niz poticajnih mjera, no kako su doznali u razgovoru sa zakupnicima štandova, najveći problem je slabi promet jer je malo potencijalnih kupaca.

Vijećnicu Marinu Jokić (HKS) je zanimalo hoće li cijena priključka na kanalizacijsku mrežu onih domaćinstava koja su zahvaćena Projektom Vukovar biti niža ili hoće li ti sugrađani možda biti oslobođeni plaćanja priključka u potpunosti ili makar djelomično. - Gradonačelnik Penava je rekao kako o takvoj inicijativi nije bilo govora, no mogu se izvidjeti mogućnosti, iako je zaključio kako to ne bi bilo pošteno prema onim sugrađanima koji su priključak na kanalizacijsku mrežu snosili u osobnom trošku.

Usvojene sve točke dnevnog reda

Većinom glasova vijećnika usvojene su sve točke dnevnog reda među kojima je bilo donošenje Odluke o dopuni odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara,  donošenje II. izmjena i dopuna PPUG Vukovar, donošenje II. izmjena i dopuna GUP-a grada Vukovara, donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture u Gradu Vukovaru za 2016., donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja socijalne i zdravstvene skrbi i humanitarne djelatnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te drugim područjima od interesa za Grad Vukovar za 2016. donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja sporta i sportskih manifestacija za 2016., donošenje Pravilnika o ocjenjivanju službenika i namještenika Grada Vukovara te donošenje Odluke o usvajanju izmjena Programa utroška sredstava naknade  za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2015. godinu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić izrazio je zadovoljstvo što je posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća protekla u miru, bez povišenih tenzija i politikanstva.  - Zadovoljan sam što vrlo uspješnu godinu za cjelokupnu Gradsku upravu privodimo svome kraju - zaključio je gradonačelnik Penava. 

Pročitano 2313 puta
Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase