NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

Sandra Grgić

Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

Utorak, 28 Svibanj 2024 13:18

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je i uručio ugovore o dodjeli potpora unapređenja poljoprivrede i ruralnog područja Vukovarsko-srijemske županije u 2024. godini.

Za Javni poziv za ostvarivanje potpora unapređenja poljoprivrede i ruralnog područja Vukovarsko-srijemske županije u 2024. godini u proračunu je osigurano 230 tisuća eura. Prema riječima župana Dekanića na Javni su poziv pristigle 23 prijave.

- Na javni su poziv ukupno pristigle 23 prijave, a 20 ih je zadovoljilo propisane uvjete. Pozivam sve da na sljedećem javnom pozivu, koji će biti objavljen kroz dva do tri mjeseca, pomno prate što se sve i na koji način financira, a kako bismo iskoristili sva sredstva koja su osigurana u proračunu – rekao je Dekanić naglašavajući kako će Županija i dalje nastaviti s ovakvim potporama.

Ukupna vrijednost uručenih ugovora je 59.383,51 eura. Ostatak sredstava osiguranih u proračunu, prema riječima pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Magdalene Parat, utrošit će se do kraja godine kroz novi javni poziv.
- Ono što je bilo prihvatljivo u sklopu javnoga poziva bilo je vezano uz razvoj stočarskog fonda. Sve aktivnosti bile su usmjerene na ozdravljenje odnosno revitalizaciju svinjogojstva, s obzirom na bolest koja je zahvatila našu županiju. Također, prihvatljive aktivnosti su bile i nabava i projektiranje solarnih panela, ekološka poljoprivredna proizvodnja, ambalaže za preradu prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, bušenje bunara i zdenaca i u konačnici tendencija je bila na zaštiti usjeva od nevremena – pojasnila je pročelnica Parat. Potpora je odobrena prihvatljivim korisnicima za već odrađene aktivnosti, a prijavitelji su bili obavezni priložiti račun o izvršenoj usluzi za aktivnost za koju se prijavljuju.

Ponedjeljak, 27 Svibanj 2024 12:32

Ivan Turudić u ponedjeljak je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika i na konferenciji za novinare najavio skore razgovore s Uskokom, županijskim i općinskim državnim odvjetništvima, ali i ministrom pravosuđa - prenosi HINA. 

Istaknuo je kako je za uspješan rad nužno izmijeniti Zakon o Državnom odvjetništvu, Zakon o Uskoku, ali i Zakon o kaznenom postupku u čemu, kako je rekao, očekuje "pomoć svih mjerodavnih".

I prije stupanja na dužnost najavio je da će mu jedna od prioriteta pronaći "unutar kuće" ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, kojega vodi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

Najavio je da će nakon primopredaje dužnosti sa svojom prethodnicom Zlatom Hrvoj Šipek donijeti novi raspored poslova, a najavio je i kadrovske promjene.

O njima je, dodao je, prerano govoriti, no sve će biti napravljeno u iduća dva ili tri tjedna.

Ponedjeljak, 27 Svibanj 2024 12:11

Počeli su upisi učenika u srednje škole. Prema odluci o upisima Ministarstva znanosti i obrazovanja, za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planirano je ukupno 48.135 upisnih mjesta i to u 2180 razreda.

Petak, 24 Svibanj 2024 17:28

U Dnevniku HRV-a poslušajte: 

Vinkovcima deset milijuna eura za prvu geotermalnu bušotinu,

U Vukovaru je otvoren prvi edukacijsko-rehabilitacijski kabinet,

Vukovarski mališani posjetili su Gradsku tržnicu Vukovar

U Vukovaru se nastavljaju Svibanjske glazbene večeri.

Dnevnik HRV-a uređuje i vodi Sandra Grgić. 

Petak, 24 Svibanj 2024 13:36

Nacionalnoj kampanji „Hrvatska volontira” aktivnosti pod nazivom „Osvijestimo važnost oprašivača” pridružila se i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Kako bi osvijestili važnost oprašivača, djelatnici Udruge, ovaj put u svojstvu volontera, skupa s djecom iz poludnevnog boravka, u Park šumi Adica posadili su cvijeće, lavandu i livadsko bilje, izradili tzv. hotel za kukce te postavili edukativnu ploču o važnosti i značaju oprašivača, po uzoru na druge europske gradove.

- Ovaj smo se put odlučili učiniti nešto lijepo i dobro za naš grad, građane i naravno za našu planetu. Ideja se rodila nedavno, na putovanju europskim gradovima kada smo shvatili da se u tim gradovima puno više vodi računa o ekologiji i zaštiti okoliša. S obzirom da u našem gradu ne postoje tzv. oaze livadskih paša za oprašivače, kao ni hoteli za njihovo stanište, mi smo odlučili napraviti nešto po tom pitanju – rekla je Viktorija Matin predsjednica Udruge te pojasnila kako ovom aktivnosti žele posebno educirati djecu.

Matin je pojasnila i kako populacija opada svakoj trećoj vrsti leptira i divljih pčela, dok je svaka deseta vrsta na pragu izumiranja. Znanstvenici predviđaju kaskadni (domino) efekt unutar ekosustava ako jedan ključni element, poput oprašivača nestane. Bez oprašivača, nestat će veliki dio biljnog svijeta, a potom i životinjski svijet koji ovisi o njemu stoga su ovakve aktivnosti od velikog značaja.

- Oko 85 % biljaka na našoj planeti ovisi o oprašivanju životinjama. Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke, omogućuje izmjenu genetskog materijala biljaka, a time i genetsku varijabilnost i sposobnost prilagodbe. Sposobnost prilagodbe znači i sposobnost dugoročnog opstanka vrsta. Oprašivači su važni i za sigurnost hrane: 75 % poljoprivrednih usjeva treba oprašivače. Ono što znamo jest da se populacije oprašivača smanjuju i da gubimo vrste tempom koji nadmašuje čak i velika izumiranja u Zemljinoj prošlosti. Trenutno smo u 6. masovnom izumiranju vrsta i prvom koje uzrokuje jedna vrsta – čovjek – pojasnila je Matin.
Nacionalna kampanja „Hrvatska volontira” do sada je okupila 42.325 volontera/ki, koji su kroz 2857 volonterskih akcija na području cijele Republike Hrvatske društvu poklonili 202304 volonterskih sati.

Subota, 25 Svibanj 2024 14:26

U emisiji Svijet agrara poslušajte: 

U Vukovaru prošle jeseni i ovoga proljeća posađeno 1800 mladica stabala,

Gradonačelnik Vukovara u obilasku pogona za proizvodnju proizvoda od slatkovodne ribe,

Vukovarsko-srijemski župan dodijelio ugovore predstavnicima udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni razvoj,

Donesene fiksne cijene navodnjavanja: 63 eura po hektaru godišnje i 0,184 eura po kubiku vode,

Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut poljoprivrednicima daje mogućnost besplatnog najma i korištenja poljoprivredne opreme.

Emisiju Svijet agrara uređuje i vodi Sandra Grgić. 

 

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija