Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

25. obljetnica stradanja Sajmišta u Domovinskom ratu

  • Četvrtak, Ruj 15 2016
  • Piše: 
Masovna grobnica u Novoj ulici Masovna grobnica u Novoj ulici Foto: Vedran Vuleta

Na Sajmištu kod spomen obilježja masovne grobnice u Novoj ulici obilježena je 25. obljetnica stradanja ove gradske četvrti.

Organizatori obilježavanja ove tužne obljetnice su Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u suradnji s podružnicom Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja, koje je podignuto u Novoj ulici na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostatci 12 žrtava ubijenih i bačenih u bunar, održan je prigodni program, a kako ističu iz Udruge, ovaj dan se obilježava kao početak smaknuća civila, i branitelja te kao početak zla koje se proširilo na cijeli grad. Za žrtve pokolja na Sajmištu vijence su položili i svijeće upalili izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s dogradonačelnikom Marijanom Pavličekom te Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Vukovarsko srijemske županije.

- Želimo na dostojanstven način obilježiti stradanje ove gradske četvrti gdje su se vodile najteže borbe za vrijeme agresije na Vukovar. Na ovom području naši su branitelji bili udaljeni svega nekoliko desetaka metara od neprijateljskih, agresorskih i paravojnih postrojbi, a borbe su se vodile prsa u prsa. Na ovom području poginuli su i neki od zapovjednika obrane Sajmišta, a liniju obrane bilo je gotovo nemoguće uspostaviti s obzirom na konfiguraciju terena i na udio stanovništva hrvatske i srpske nacionalnosti – rekao je Pavliček.

Sandra Milić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata kaže kao su se upravo na jučerašnji dan dogodile neke od najtežih bitaka u ovom dijelu grada, a hrvatsko je stanovništvo protjerano u središte grada gdje su našli koliku toliku sigurnost.

Žrtva sajmišta 1

- Sajmište su branili mnogi branitelji koji nisu iz Vukovara. To su naši HOS-ovci kojima ćemo biti vječno zahvalni za sve što su učinili, a mnogi od njih su svoje živote ostavili upravo na Sajmištu. Ovdje se nalazi grobnica 12 osoba među kojima ima i roditelja naših članova. Krvnici su u svakoj ulici ubijali, nisu birali radili se o djetetu, ženi ili muškarcu, civilu ili branitelju. Stanovnici Sajmišta svjedoci su najgorih zločina, od silovanja žena do Veleprometa, najvećeg loga u Republici Hrvatskoj, kroz koji je prošlo više od 10.000 ljudi od  kojih je oko 800 ubijeno, a oko 1000 ih se vodi nestalima. To je bio pakao. Grobnice su na svakom koraku. U Vukovaru tragamo za još 308 hrvatskih branitelja i civila, a u Hrvatskoj za njih 931. Možda su na slavonskim poljima koja nas okružuju – rekla je Milić.

Na mjestu masovne grobnice djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 1 upalila su 25 svijeća u spomen na 25. obljetnicu ovog strašnog zločina.

Pročitano 3163 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase