Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Otvoreni 16. Ružičkini dani

  • Četvrtak, Ruj 22 2016
  • Piše: 
16. Ružičkini dani 16. Ružičkini dani Foto: Vedran Vuleta

U kući Lavoslava Ružičke, svečano je otvoren međunarodni znanstveno-stručni skup, 16. Ružičkini dani.

Ružičkini dani su tradicionalni, međunarodni znanstveno-stručni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša. 

Ante Jukić, prof. na Fakultetu Kemijskog inžinjerstva i tehnologije u Zagrebu i predsjednik znanstveno organizacijskog odbora 16. Ružičkinih dana:

- Ružičkini dani su interdisciplinarni skup kojemu je cilj promicati izvrsnost u znanstvenim i stručnim istraživanjima te primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća u razvoju gospodarstva. Skup je ujedno i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva. Rad Skupa odvija se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja, kao i sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata. Skup će pratiti i brojne druge aktivnosti, od izložbi i predstavljanja opreme i uređaja do različitih društvenih događanja – rekao je Jukić.

Jukić je rekao i kako su resurisi za velike uspjehe i inovacije u Hrvatskoj znatno skromniji nego u razvijenijim zemljama. Naglasio je kako nije problem što mladi znanstvenici odlaze u druge zemlje, nego je problem jer se ne vraćaju. Bilo bi dobro da na kratko vrijeme odu van ali i da se brzo vrate i naprave uspješnu karijeru kaže Jukić.

Nenad Kuzmanić, redoviti prof. na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu rekao je da se i u Splitu najviše studenti upisuju na društvene znanosti poput prava i ekonomije. Problem je bio mali broj upisanih u ratnim godinama i kasnije ali kako kaže Kuzmanić to se polako mijenja, a jedan od razloga je razvoj manjih i srednjih poduzeća. Posebno me raduje porast upisanih studenata, na Kemijsko tehnološkom fakultetu u Splitu, a koji dolaze iz cijele Hrvatske.

- Drago nam je da se svake druge godine održava ovaj skup u sjećanje na našeg vukovarca i nobelovca Lavoslava Ružičku. Vukovar će uvijek poduprijeti ovakva događanja – rekao Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara na otvaranju 16. Ružičkinih dana.

Organizatori 16. Ružičkinih dana su: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Europsko udruženje kemijskih i molekularnih znanosti, Europsko udruženje higijenskog inženjerstva i dizajna, Europska Federacija za znanost o hrani i tehnologiji.

16. Ružičkini dani, održavaju se pod sloganom „Danas znanost - sutra industrija“, a glavni pokrovitelj 16. Ružičkinih dana je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pročitano 1611 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase