Vodotoranj postao ustrojstvena jedinica Hrvatskog doma Vukovar

Glasovanje vijećnika Glasovanje vijećnika Foto: R.Rac

Održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara, na kojoj su većinom glasova vijećnika usvojene sve točke dnevnoga reda, osim donošenja Odluke o davanju suglasnosti za korištenje imena Grada Vukovara u nazivu udruge "Klub navijača Dinama Bad Blue Boys Vukovar".

Jednoglasno je donesena Odluka o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja "Šireg središta grada". Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar izglasana je većinom vijećničkih glasova (16 za i 4 suzdržana). Na ovaj način vukovarski Vodotoranj, postaje jedna od dvije ustrojstvene jedinice Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar.  

Također, većinom vijećničkih glasova (16 za i 4 suzdržana) usvojen je obračun proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. Jednoglasno je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora.

S 11 vijećničkih glasova za, 6 protiv i 2 suzdržana usvojeno je donošenje Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Sjednici Gradskog vijeća prethodio je aktualni sat, na kojemu je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odgovarao na vijećnička pitanja, koja su se i ovoga puta uglavnom odnosila na gospodarska pitanja, turizam, komunalnu infrastrukturu, odnos Županije i Grada te odnos nove hrvatske Vlade i Grada Vukovara. Audio zapis 29. sjednice Gradskog vijće Grada Vukovara dostupan je na službenoj internetskoj stranici Grada www.vukovar.hr. 

O Turističkoj zajednici grada Vukovara

Vijećnika Nenada Bučka (HNS) podsjetio je kako je gradonačelnik Penava izrazio nezadovoljstvo radom Turističke zajednice grada Vukovara koja je u međuvremenu nagrađena od strane Hrvatske turističke zajednice i resornog ministarstva. - Je li vam stav po pitanju vukovarske Turističke zajednice ostao isti? - upitao je Bučko.
Penava mu je odgovorio kako su nezadovoljstvo radom Turističke zajednice grada Vukovara iznijeli sami vijećnici u Gradskom vijeću (Jelinić i Semenić - Rutko). Dodao je kako je njegovo mišljenje blisko njihovom mišljenju.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) imao je upit vezan uz dvije tvrtke koje gase pogone u Vukovaru, a što će, kako je rekao, utjecati na gubitke radnih mjesta. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio što je Grad Vukovar poduzeo po tom pitanju, podsjetivši kako je Grad jednu od spomenutih tvrtki potpomogao s 350.000 kuna.

Vijećnicu Biljanu Gaću (SDP) je zanimalo u kojoj je fazi izrada "Nacrt strategije za djecu", koja se izrađuje godinu i pol dana. Gradonačelnik Penava je rekao kako je strategija u fazi izrade, i bit će gotova do kraja godine.
Gaću je zanimalo ima li Grad Vukovar još sredstava za isplatu poticaja poduzetnicima. Pročelnik  Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić izvijestio je kako je iz gradskog proračuna poduzetnicima isplaćeno 3.300.000 kuna. - Onim poduzetnicima kojima su isplaćena sredstva, a ne budu su se pridržavali ugovora ista će biti oduzeta i preusmjerena drugim poduzetnicima - rekao je Ivančić.

Predsjednika kluba vijećnika SDP-a Gorana Bošnjaka, zanimalo je ima li Grad Vukovar potpisan javni ili tajni menađerski ugovor s nekim od direktora gradskih tvrtki. Penava mu je odgovorio kako nije potpisao niti jedan ugovor koji sadržava klauzule koje bi mogle imati štetnih posljedica na Grad Vukovar.

Odnos Županije i Grada te Vlade i Grada

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Pilipa Karaulu (HDZ) zanimalo je kakav je odnos Županije i Grada i postoji li podatak koliko je Vukovaraca od 139 djelatnika Županije? Penava mu je odgovorio kako nema takav podatak, te je sugerirao da se ispred Gradskog vijeća uputi dopis Županiji s tim upitom.

Karaulu je i zanimalo kakva su Penavina očekivanja od nove hrvatske Vlade kada je riječ o odnosu Vlade prema Vukovaru.  Penava je odgovorio kako su sve dosadašnje hrvatske vlade u Vukovar dolazile isključivo po političke bodove. - Nije da nisu odvajali sredstva za Vukovar, no to je sve bilo na kapaljku - rekao je Penava, izrazivši žaljenje što svi njegovi prethodnici na funkciji gradonačelnika nisu istupali za Vukovar poput njega, nego su na sve probleme koji nas okružuju, a u čemu bi država mogla pomoći, okretali glavu.

Zorana Konjevića (SDP) je zanimalo dokle je došla nagodba Grada sa Strabagom? Gradonačelnik mu je obećao pisani odgovor.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) imala je upit za dodjelu prostora jednoj vukovarskoj eko-kulturnoj udruzi. Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom Ivana Arambašić je odgovorila kako spomenuta udruga nije uspjela dobiti traženi prostor. - Razgovaramo s direktoricom Udruge te će istoj biti ponuđen drugi gradski prostor - rekla je Arambašić.

Vijećnika Krešimira Raguža zanimalo je zašto su stali radovi na izgradnji Dječjeg vrtića Vukovar 1 na Mitnici. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović objasnio je kako su radovi stali zbog nepoštivanja ugovora, rekao je da će radovi započeti u skorašnjoj budućnosti te je izrazio nadu kako će sve biti završeno u dogovorenome roku.

Pljačka na Novom groblju

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) pohvalio je gradsku tvrtku Komunalac za uređenje Novoga groblja, ali je i upitao što se može učiniti kako bi se spriječile učestale krađe koje se događaju na vukovarskom Novom groblju. Direktor Komunalca Igor Štrangarević je odgovorio kako imaju povećani broj pritužbi na krađe te da će problem pokušati riješiti angažiranjem zaštitarske tvrtke koja će organizirano nadzirati groblje.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) rekao je kako se građani žale na oštećene kućne veže nakon što su u pojedinim gradskim ulicama postavljeni novi hidranti. Direktorica Vodovoda grada Vukovara Milica Zebec je objasnila kako je riječ o lokacijama na kojima je još uvijek u tijeku realizacija Projekta Vukovar te kako će po završetku radova sve biti vraćeno u prijašnje stanje.

Vijećnicu Slavicu Jelinić (HDSSB) zanimalo je naplaćuje li Grad Vukovar javne površine koju koriste telekomunikacijske mreže? Pročelnica Arambašić je rekla kako Grad tu uslugu trenutno naplaćuje 501.000 kuna, te da će se ta cijena povećati sukladno odlukama HAKOM-a.

Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimalo je koliko poduzetnika dolazi u BIC Vukovar te koliko će se njihovim dolaskom otvoriti radnih mjesta. Pročelnik Ivančić mu je odgovorio kako dolazi 11 poduzetnika, koji će otvoriti novo 101 radno mjesto.

Vijećnika Nebojšu Bajića iz SNS-a zanimalo je koliko je sredstava Grad privukao iz Fonda za ratom pogođena područja.  Pročelnik Ivančić mu je odgovorio kako je Vukovar privukao oko 25 milijuna eura, odnosno oko 185 milijuna kuna.

Vukovar na dlanu

Vijećnicu Mirjanu Oreščanin (SDSS) zanimalo je zašto na mobilnoj aplikaciji "Vukovar na dlanu" nema više lokacija koje govore o prisutnosti srpske nacionalne manjine na ovome području. Kako kaže mobilna aplikacija nije predvidjela niti jedan srpski spomenik ili građevinu, osim pravoslavne crkve sv. Nikolaja.  Gradonačelnik Penava joj je rekao kako će dobiti pismeni odgovor s obzirom da je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić bila spriječena nazočiti aktualnom satu.

Vijećnik SDSS-a Srđan Kolar ukazao je na problem s kojim se susreću učenici viših razreda vukovarskih osnovnih škola, a vezan je uz gradski prijevoz. Naime, učenici koji u sklopu redovne nastave ostaju duže na nastavi, nakon iste nemaju čime kući, jer u to vrijeme ne postoji Čazmatransova linija pa su djeca i roditelji prisiljeni snalaziti se za prijevoz. Iako je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović podsjetila kako su škole u nadležnosti Županije, vijećnik SDSS-a je ostao pri mišljenju kako bi Gradsko vijeće trebalo dopisom reagirati prema nadležnim županijskim službama.

Turski most

Vijećnika Nebojšu Vidovića (SDSS) zanimalo je jesu li prilikom radova na koritu rijeke Vuke došli do nekadašnjeg "Turskog mosta", jer ako jesu to bi mogla biti nova gradska turistička atrakcija. Pročelnik Martinović je rekao kako nisu iskopali ostatke nekadašnjeg "Turskog mosta". - Most je uistinu bio drven, međutim trupci koji se vide u koritu nisu ostatci nekadašnjeg mosta, nego su služili za učvršćivanje korita rijeke prilikom izgradnje nasipa, odnosno obaloutvrde - rekao je Martinović.

Predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zanimalo je planira li Grad izgraditi pješačku stazu u Ulici Jelene Kotromanić? Pročelnik Goran Martinović odgovorio je kako će se do kraja godine stići sanirati ulice Petri skela i Vatikanska, a sve ostalo će se realizirati nagodinu. Drakulić je i iznio inicijativu kako bi se trebao izraditi raspored rada dimnjačarske službe, kako bi građani na vrijeme bili informirani o tome kada kod njih dolazi dimnjačar.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić pitao je gradonačelnika Penavu za odnos Grada i tvrtke Borovo, pri tome pohvalivši dobre marketinške poteze ove tvrtke. Penava je podsjetio kako, tvrtka Borovo i Grad Vukovar, nažalost nemaju dobru komunikaciju, podsjetio je i kako upravi tvrtke nema niti jednog Vukovarca. - Grad Vukovar od tvrtke Borovo ima 450.000 kuna potraživanja na ime slivnih voda. Tvrtka Borovo tu nije izuzetak, budući spomenutu naknadu plaćaju svi građani grada Vukovara - rekao je Penava.  

Pročitano 2212 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase