NAJNOVIJE
Ekonomska škola Vukovar održala Dan otvorenih vrata

Ekonomska škola Vukovar održala je danas Dan otvorenih vrata. Tijekom dana djelatnici i učenici održali su razne prezentacije o školi, obilazak škole, Sajam vježbeničkih firmi, a organizirali su i posjet Školskom radiju, Učeničkoj zadruzi i Fitness centru škole. Više o ovome danu ispričala je ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Jelena Vinaj.

- Ekonomska škola Vukovar danas je otvorila svoja vrata za sve zainteresirane buduće učenike i njihove roditelje tako da su mogli pogledati kako izgleda naša škola. Ujedno, zainteresiranima smo predstavili i naše programe – četiri obrazovna programa koja nudimo, a to je obrazovanje u smjeru ekonomist, komercijalist, upravni referent i od nove nastavne godine obrazovanje za farmaceutskog tehničara/tehničarku. Osim toga, prezentirali smo im školu, budući su učenici obišli školu, pogledali učionice, sportske aktivnosti su organizirane za njih i drugo – rekla je Vinaj te se osvrnula na nedavno preseljenje Ekonomske škole Vukovar.
- Od 15. travnja nalazimo se u novoj zgradi. Mogu reći da smo se dobro priviknuli i da nam je lijepo, puno smo novoga ponudili i našim učenicima. Još jednom se zahvaljujem Veleučilištu na svoj doniranoj opremi i što su nam na taj način omogućili da nastavimo, ali i unaprijedimo rad Ekonomske škole Vukovar – naglasila je Vinaj.

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 14:22)
Kako postati policajac/policajka?

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi kampanju „Budi zakon! Postani policajac/policajka“ s ciljem informiranja o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole. 

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 14:17)
Vozio pod utjecajem alkohola za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta

Kako javljaju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, tijekom protekla 24 sata na našem je području zabilježeno sedam prometnih nesreća. U nesrećama u Otoku i na autocesti Zagreb-Lipovac lakše su ozlijeđene četiri osobe, dok je u pet prometnih nesreća u Vinkovcima, Bošnjacima i na autocesti Zagreb-Lipovac nastupila materijalna šteta.

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 13:57)
Udruga Golubica ima dva državna prvaka

Korisnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar u okviru programa „Možemo i mi III“, sudjelovali su, uz pratnu voditelja, na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u atletici i 7.mitingu u združenoj atletici, održanima u Puli 9. i 10.svibnja ove godine.

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 13:17)
Majoru Mediću 14 godina zatvora za ratni zločin nad vukovarskim braniteljima

Kako prenosi Dnevnik.hr, na Županijskom sudu u Osijeku završeno je suđenje Vojislavu Mediću za ratne zločine nad zarobljenim braniteljima Vukovara u srpskim koncentracijskim logorima. Dosuđeno mu je 14 godina zatvora, a na ovu presudu ima pravo žalbe od 15 dana. 

Vojislav Medić uhićen je u lipnju prošle godine, a tužiteljstvo ga je teretilo da je kazneno djelo počinio od sredine studenog 1991. pa do 14. kolovoza 1992. na području Srbije, kao ispitivač u logorima Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš u koje je iz Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi. Jedan od svjedoka bio je i saborski zastupnik i nekadašnji zatočenik srpskih logora Stipo Mlinarić koji je naveo da je zarobljen 19. studenog 1991. u Borovo kommercu te skupa s ostalim zarobljenim braniteljima autobusima odveden u Sremsku Mitrovicu i Stajićevo. Svjedočio je kako su ih tijekom puta pripadnici Jugoslavenske narodna armije više puta tukli i zlostavljali, među ostalim i tijekom prolaska kroz tzv. špalir dugačak oko 20 metara, kada su ih vojnici udarali palicama, kablovima i kundacima pušaka.
- Nakon što sam prebačen u vojni zatvor u Nišu, tamo smo dočekali međunarodno priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Tada za to nismo znali, ali su nas vojnici zato cijelu noć tukli i na kraju su nas natjerali da legnemo na pločice u hodniku, a oni su trčali preko nas - rekao je Mlinarić dodajući kako je tijekom boravka u logorima više puta ispitivan, a nakon što je iz Niša vraćen u Sremsku Mitrovicu ponovno je, četiri do pet puta, vođen na ispitivanje. Od toga ga je dva ili tri puta ispitivao Vojislav Medić, koji mu se predstavio imenom i prezimenom, kao major i kao njegov ispitivač.
- Zanimalo ga je gdje i kako je poginuo Blago Zadro te tko je naredio da se prokopa rov u Hercegovačkoj ulici u Vukovaru, iz kojega smo gađali tenkove na Trpinjskoj cesti - rekao je Mlinarić pojašnjavajući kako ne može reći da ga je Medić osobno tukao, ali su ga, u njegovoj nazočnosti tukla dvojica vojnika tako da je zbog batinanja pao sa stolice.

- Na drugom ispitivanju Medić mi je rekao da iz logora nikada neću izaći, a ako i izađem da ću biti zadnji koji će izaći, a tako je i bilo jer sam razmijenjen u zadnjoj razmjeni 14. kolovoza 1992. - objasnio je Mlinarić.

Na kraju iskaza Mlinarić je poručio Mediću kako mu sve oprašta, jer je davno svima sve oprostio. "Ne mrzim vas, nikome ne želim zlo, jedino želim da presuda bude pravedna, kako se to više nikada nikome ne bude dogodilo pa ni srpskom narodu koji je bio zaveden i upućen u jedan besmisleni rat - poručio je Mlinarić.

Vojislav Medić iz Beograda uhićen je u lipnju 2022. na graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u Hrvatsku, gdje ima roditeljsku kuću. Od prvog ispitivanja tvrdi kako je došlo do zamjene identiteta te da je vukovarske branitelje zlostavljao neki drugi Medić. Niz je branitelja, pak, na prepoznavanju u policijskoj postaji nakon njegova uhićenja upravo u Medića pokazao prstom kao u ispitivača i zlostavljača iz Stajićeva i Sremske Mitrovice.

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 12:55)
Izabrani članovi vukovarskog SDP-a na čelu s predsjednicom dali neopozive ostavke na sve stranačke funkcije

Izabrane članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar na čelu s predsjednicom Biljanom Gaća dali su neopozive ostavke na sve stranačke funkcije.
Kako navode u dopisu predsjedniku SDP-a Hrvatske Peđi Grbinu te članicama i članovima SDP-a Hrvatske, osjećaju se duboko razočarani i prevareni najnovijom odlukom predsjednika kojom je, kako kažu, predao Grad Vukovar desnici.

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 12:49)
Kosovar pokušao ilegalno ući u Hrvatsku

Policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo su jučer, 14. svibnja u jutarnjim satima na graničnom prijelazu Bajakovo kontrolirali 27-godišnjeg državljanina Kosova koji je prikrivajući identitet pokušao nezakonito ući u Republiku Hrvatsku, priopćeno je iz vukovarsko-srijemske policijske uprave. 

(Srijeda, 15 Svibanj 2024 12:01)
Ispiši ovu stranicu

Aktualni sat: - Gdje je nestala dogradonačelnica?

Aktualni sat s pitanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić Aktualni sat s pitanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić Foto: R.Rac

Predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) otvorio je aktualni sat 32. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara s pitanjem - kada se može očekivati službeno otvarane Gradskog bazena Vukovar s obzirom na činjenicu su Gradski bazen proteklog vikenda posjetili predstavnici Hrvatskog vaterpolo saveza koji su s gradonačelnikom Penavom dogovorili utakmica FINA Svjetske lige koja bi se trebala odigrati u ožujku iduće godini u Vukovaru između Hrvatske i Francuske.

Gradonačelnik Penava je odgovorio kako će ovoga tjedna na Gradskom bazenu biti proveden tehnički pregled, a njegovo službeno otvorenje uslijedilo bi sredinom ili krajem siječnja 2017. godine. - Također moram naglasiti kako smo s Hrvatskim vaterpolo savezom uspjeli dogovoriti i da se pripremni kampovi mlađih nacionalnih selekcija (U 16 i U 20) održavaju u Vukovaru. Hrvatski košarkaški savez ima istu nakanu, tako da uz već postojeću mlađu selekciju Hrvatskog nogometnog saveza (U 14), u Vukovar na pripreme dovodimo još dva jaka nacionalna sportska saveza, a sve s ciljem poticanja korištenja sportskih objekata i popunjavanja smještajnih kapaciteta grada na Dunavu - rekao je Penava.

Vijećnik HNS-a Nenad Bučko preskočio je pitanje, te je svima čestitao nadolazeći Božić i Novu godinu, u kojoj je poželio još više konstruktivnih i argumentiranih rasprava u Gradskom vijeću, a koje bi trebale rezultirati boljitkom naših sugrađana.

 

Promjena mišljenja?

Biljana Gaća (SDP) podsjetila je kako Savjet za mlade Grada Vukovara odnedavno ima novu predsjednicu, te ju je zanimalo održava li gradonačelnik svaka tri mjeseca sastanke s članovima ovoga Savjeta, odnosno informira li ih svakih šest mjeseci u pismenom obliku o temama koje su od njihovog interesa, a što mu je zakonska obveza.  Penava je odgovorio kako zbog brojnih obveza nije uspijevao održavati sastanke, no kako je rekao, smatra kako su članovi savjeta pa i svi zainteresirani dobro informirani putem sredstava javnoga informiranja. - Ova norma zasigurno nije ispunjena, ali sve informacije su mladima pružene, posebice putem društvenih mreža koje mladi masovno koriste. Gaća je također podsjetila članove Savjeta za mlade kako po zakonu imaju pravo prisustvovati sjednicama Gradskoga vijeća Grada Vukovara, te kako je rekla, bilo bi joj drago kada bi se nekada pojavili na sjednicama.

Ispred Kluba vijećnika SDP-a, Gaća je konstatirala kako se dnevni red sjednice turbulentno mijenja i nadopunjuje novim točkama, a jedna od njih je i osnivanje interkulturne Osnovne škole Dunav u Vukovaru. - Izražavam veliko zadovoljstvo što je ova točka došla na dnevni red s obzirom da se interkulturnom školom u Vukovaru bavim cijelo vrijeme svoga aktivističkoga života, međutim zanima me koji je vaš stav po pitanju osnivanja ove škole u našem gradu - upitala je Gaća koja je ovo pitanje temeljila na zapisniku s 23. sjednice Gradskog vijeća grada Vukovara od 5. veljače 2013. godine, kada je sadašnji gradonačelnik Penava bio oporbeni vijećnik i kada je većinom glasova vijećnika tadašnjeg saziva Gradskoga vijeća glasano protiv osnivanja interkulturne škole u Vukovaru. - Što se to krucijalno promijenilo od tada do danas pa se ova točka našla na dnevnom redu - pitala je Gaća? Penava je odgovorio kako mu se mišljenje nije promijenilo i kako i dalje smatra da to nije dobar projekt za Republiku Hrvatsku, međutim država očito tako ne misli pa bi tu školu u Vukovaru dobili na ovaj ili onaj način s obzirom da se država postavila kao njezin osnivač. - Usprkos mome mišljenju gledao sam što je u interesu Grada Vukovara zbog velikih kapitalnih projekata - rekao je Penava.

Aktualni-sat-20122016-1

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) prenio je pitanje jednog od mještana grada Vukovara koji je krenuo u otkup stana za što je mora prikupiti svu potrebitu dokumentaciju, među kojoj su i potvrde o plaćenim računima. Na povratu zajedničke pričuve postoji dug od više tisuća kuna, za što je korisnik  od Tehnostana tražio specifikaciju traženog dugovanja, koju nije uspio dobiti. Zanima me zašto Tehnostan nije u mogućnosti napraviti specifikaciju troškova na računu?  - Ovdje nije riječ o računu za ispostavljenu uslugu, dakle to nije usluga koju je izvršila tvrtka Tehnostan. Riječ je o ovršenim sredstvima s računa tvrtke Tehnostan. Možda bi bilo bolje da se ti korisnici koji su ovršili račun Tehnostana obrate odvjetniku koji ih je zastupao pa da im on raščlani zašto sada moraju vraćati tolika sredstva, a od Tehnostana su ovršili primjerice 10.000 kuna, a sada nakon pet godina, moraju vraćati i do 20.000 kuna kako bi došli u posjed stana u kojemu trenutno žive - objasnio je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) je uputila dva prijedloga. Prvi se odnosio osnivanje Strategije kojom bi se pokušao riješiti problem odlazak mladog obrazovanog kadra iz Vukovara, u čije je obrazovanje, između ostaloga, putem stipendija ulagao i Grad Vukovar. Drugi se odnosio na osnivanje Visoke škole sestrinstva pri vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke. Gradonačelnik je pozdravio obje inicijative.

 

Sinjska alka u Vukovaru

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) je upitao je li istina da će se dogodine u Vukovaru održati 302. Sinjska alka?  - Istina je. Sinjska alka se održava već 301 godinu i do sada se selila samo u tri grada - Split, Beograd i Zagreb, a nagodinu stiže i u Vukovar. Rezultat je to dobre suradnje braniteljskih udruga s Viteškim alkarskim društvom, ali i plod je to dobre suradnje gradova Sinja i Vukovara koji imaju potpisanu Povelju prijateljstva - rekao je Penava.

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) imao je upit vezan uz dolazak Florian grupe u Vukovar koja bi u Vukovaru otvorila proizvodni pogon i uposlila veliki broj naših sugrađana.  Gradonačelnik je pojasnio kako su s predstavnicima u pregovorima od travnja. - Neupitna je želja dolaska Florian grupe u Vukovar, međutim da bi došli trebaju garanciju za isporuku drvne sirovine od Hrvatskih šuma, ukoliko do toga dođe, u Vukovaru će započeti izgradnja dvije-tri tvornice, doći će do novih upošljavanja od 350 do 500 ljudi, a djelatnici bi trebali imati plaću koja će biti iznad hrvatskog prosjeka za proizvodnu djelatnost - rekao je Penava, koji je prošloga tjedna boravio u Italiji gdje se sastao s predstavnicima Florian grupe te je obišao tri tamošnja proizvodna pogona.  

 

Stigao novi poduzetnik

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) interesirao se o dolasku novoga poduzetnika u Vukovar, koji je svoj pogon otvorio u hali Res immobilesa. Zanimalo ga je tko je poduzetnik, o kakvoj je proizvodnoj djelatnosti riječ te koliko je otvoreno novih radnih mjesta. - Uz angažman i trud odvjetnika dobili smo upravljanje nad halom tvrtke u stečaju Res immobiles. U spomenuti prostor useljava se talijanska tvrtka koja bavi proizvodnjom gumene obuće. Trenutno upošljava 35 djelatnika, a trebali bi zaposliti ukupno njih 70-ak.   

Vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić izrazila je zadovoljstvo što je uvažavanjem njezinoga amandmana u Ulici Stjepana Radića postavljen semafor te je upitala postoji li informacija kada će isti i biti stavljen u funkciju?  Gradonačelnik Penava joj je odgovorio kako je riječ o državnoj prometnici pa Grad Vukovar ne može puno učiniti po tom pitanju, ali po informacijama s kojima raspolaže, čeka se spajanje semafora na energetsku mrežu, a to bi se trebalo dogoditi krajem ove ili početkom iduće godine.

 Aktualni-sat-20122016-2

Gdje je dogradonačelnica?

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak, čestitao je nadolazeće blagdane vijećnicima, djelatnicima Gradske uprave, ali i novinarima koji su tijekom cijele godine predano pratili rad Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Gradonačelnika Penavu je upitao gdje je nestala vukovarska dogradonačelnica Marija Budimir? - U zadnje vrijeme je ne viđamo na sjednicama Gradskoga vijeća, ne vidimo ju na protokolarnim događajima u gradu, pa me zbog javnosti zanima prima li još dogradonačelničku plaću - pitao je Bošnjak? Penava je odgovorio kako dogradonačelnicu Budimir povremeno viđa u Vukovaru ali i u Zagrebu. Rekao je da prima saborsku naknadu na koju ima pravo šest mjeseci nakon završetka mandata.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je koliko su novaca dobile pojedine udruge i ustanove za organizaciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara? - Gradonačelnik mu je odgovorio kako mu se može dostaviti točan popis svih udruga i ustanova s iznosima koje su dobile na ime organiziranja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

O limitiranim iznosima na Tehnostanovim računima

Predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zanimalo je kada će se završiti asfaltiranje Ulice Vile Velebita. Goran Martinović, pročelnik Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša odgovorio je kako će ulica biti asfaltirana nakon završetka Projekta Vukovar. - U dijelu ulice problem nam predstavlja tvrtka Borovo koja nam ne daje suglasnost da se krene s radovima na dijelu ulice koja se nalazi na njihovoj parceli - rekao je Martinović, izrazivši nadu  kako će se taj problem ipak uspješno riješiti.

Vijećnika Drakulića zanimalo je i kako je moguće da pojedini stanari koji su korisnici Tehnostana imaju račune za grijanje i preko 1500 kuna, a na poleđini računa piše kako iznos računa ne može preći 886 kuna. Tvrtka Tehnostan kao energetski subjekt ima pravo limitirati račune za toplinsku energiju. Podatak koji se nalazi na računu odnosi se samo za energiju za grijanje prostora. Ljudi krivo misle da je riječ o ukupnom iznosu računa, a to nije točno. Pročitajte što piše na računu - odgovorio je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak, pozvavši Drakulića da dođe u Tehnostan, kako bi ga osobno upoznao s načinom raspodjele troškova grijanja višestambene zgrade.

Vijećnika Nebojšu Vidovića (SDSS) zanimalo je može li Grad Vukovar izgraditi pješačku stazu i pješački prijelaza u Ulici Eugena Kvaternika u blizini dječjeg vrtića kako roditelji i djeca ne bi morali hodati po prometnici. Penava je prihvatio inicijativu istaknuvši kako će se s radovima započeti na proljeće.

Aktualni-sat-20122016-4-Penava

Tko će dobiti božićnicu, a tko ne?

Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) pohvalila je što Grad Vukovar i ove godine dijeli božićnice umirovljenicima, no zanimalo ju je hoće li iste biti podijeljene i djelatnicima gradskih tvrtki i ustanova te djelatnicima Gradske uprave. - Gradonačelnik Penava je odgovorio kako će djelatnicima gradskih tvrtki biti isplaćene božićnice, a djelatnicima gradskih ustanova i Gradske uprave ne. - Na to smo se odlučili zbog razlike u visini plaća s obzirom da su plaće djelatnicima gradskih ustanova i Gradske uprave veće u odnosu na plaće djelatnika gradskih tvrtki na godišnjoj razini.

Vijećnik SNS-a Nebojša Bajić upitao je što će Vukovar konkretno dobiti od Vlade RH, nakon što je prošloga mjeseca u Vukovaru održana sjednica Vlade i nakon što se gradonačelnik Vukovara sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Gradonačelnik je podsjetio samo na neke od stavki u kojima bi hrvatska Vlada trebala pomoći Vukovaru, među kojima je obnova Vodotornja, komunalna infrastruktura, radovi na zimskoj lučici u Vukovaru, ali prije svega pomoć oko privlačenja stranih investitora. Bajić je podsjetio kao bi Grad Vukovar trebao forsirati na svemu što je obećano i to žurno, jer kako je rekao, svjedoci smo kao se u Hrvatskoj često događaju izbori i promjene na političkoj sceni, izrazivši bojazan da sve obećano ne propadne.    

Pročitano 3394 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija