Objavljen poziv za novu demografsku mjeru vrijedan 300 milijuna kuna

Mogu se prijaviti dječji vrtići i jedinice lokalne samouprave Mogu se prijaviti dječji vrtići i jedinice lokalne samouprave Foto: Marija Molnar

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je otvoreni trajni Poziv ”Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” u okviru Europskog socijalnog fonda. Kroz ovaj se natječaj vrijedan 300 milijuna kuna planiraju financirati projekti koji će doprinijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s uzdržavanim članovima rane i predškolske dobi i to kroz poboljšanje usluga dječjih vrtića kao što su produljenje radnoga vremena dječjih vrtića, uvođenje poslijepodnevnoga ili smjenskoga rada u vrtićima, razvoj postojećih programa ili uvođenje novih i sl, a sve s ciljem poboljšanja demografske slike u zemlji.

Tim je povodom u Vukovaru održana info radionica za zainteresirane prijavitelje za ovaj natječaj, a odazvali su se predstavnici lokalne i regionalne vlasti, dječjih vrtića i dr.

-Na rasplaganju je 300 milijuna kuna, maksimalan iznos po jednom prijavitelju je 15 milijuna, a minimalan 500 tisuća kuna. Ovo je značajan korak i pomoć ljudima da ostanu u ovom dijelu Hrvatske – istaknula je pomoćnica ministrice za međunarodne poslove i programe u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić.

Radionici je nazočio i Domagoj Novosel, načelnik Sektora za demografski razvoj u ovome ministarstvu. -Ovo nije jedina naša demografska mjera, imamo i mjeru dogradnje i izgradnje dječjih vrtića iz državnoga proračuna, a uskoro ćemo istupiti s još nekim mjerama. Na žalost demografska situacija je loša i to već godinama, a u demografiji su procesi revitalizacije također dugotrajni, no nadamo se da ćemo i ovim malim korakom uspjeti preokrenuti te negativne trendove – istaknuo je Novosel.

Dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić, pozdravila je ovaj natječaj kao još jednu dobru demografsku mjeru. - Ovaj je poziv poruka vlasti i ministarstva da prepoznaje potrebe lokalne zajednice. Mišljenja sam da u našim vrtićima itekako postoji potreba za dvosmjenskim radom. Osim što bi se na taj način značajno pomoglo roditeljima koji rade druge smjene, ovaj poziv predstavlja i priliku za nova zapošljavanja – istaknula je Mujkić.

Natječaj je namijenjen dječjim vrtićima te jedinicama lokalne samouprave kao potencijalnim prijaviteljima odnosno partnerima u okviru ovog poziva, a Kruno Šarić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije mišljenja je kako natječaj predstavlja značajan korak u rješavanju demografskih problema u Hrvatskoj. - Sve aktivosti kroz ovaj projekt su jako dobro osmišljene i siguran sam da će u budućnosti dovesti do promjena i boljitka društva – rekao je Šarić.

Tijekom radionice zainteresiranim prijaviteljima na natječaj pružene su osnovne informacije o ciljevima i prihvatljivim aktivnostima ovog poziva.

 

Pročitano 1167 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase