Vukovar dobio prvu višestambenu zgradu s ugrađenim solarom za grijanje potrošne tople vode

Očekuju uštedu do 70 posto Očekuju uštedu do 70 posto Foto: Marija Molnar

Zgrada u ulici Vladimira Nazora u Vukovaru na broju 14 i 16 energetski je obnovljena, pa će ušteda za grijanje stanarima iznositi i do 70 posto, moglo se čuti tijekom obilaska zgrade od gradonačelnika Ivana Penave i predstavnika Tehnostana.

Energetsku je obnovu sufinancirao u 50-postotnom iznosu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Grad Vukovar i stanari sredstvima pričuve u iznosima od po 25 posto. Građevinski su radovi na energetskoj obnovi zgrade dovršeni u lipnju 2018. godine, a izvršena je zamjena toplinske fasade zgrade, zamjena vanjske stolarije, energetska obnova ravnog krova sa zamjenom hidro izolacije te ugradnja solarnoga kolektora za zagrijavanje sanitarne vode. Vrijednost radova iznosila je 1.595.502,41 kn.

-Mene, a vjerujem i svakog Vukovarca raduje svaki pomak naprijed u Vukovaru, svaka kuća, ulica ili zasađeno drvo pa tako i ova novoobnovljena zgrada koja osim što uljepšava vizuru grada stanarima pruža zdravije uvjete življenja i niže troškove stanovanja – istaknuo je gradonačelnik Penava.

SUVLASNICI PODIGLI KREDIT

Voditelj grijanja u gradskoj tvrtki Tehnostan Željko Bakula pojasnio je sve tehničke detalje obnove ove zgrade.

-Ovo je prva zgrada, a nadam se ne i jedina u koju su ugrađeni solari za grijanje potrošne tople vode, Tijekom ljetnih mjeseci stanari će imati besplatnu toplinsku energiju za grijanje vode i dokle god bude sunčanih dana imat će besplatnu energiju. Izolacija na objektu izvedena je najnovijim izolacijskim materijalima, pogotovo krovište. Sama fasada je izvedena sa stiroporom debljine 12 cm na postojeću izolaciju od 5 cm koja jer napravljena tijekom prijašnje obnove zgrade. Očekuje se energetska ušteda u stambenom dijelu od 70 posto u odnosu na dosadašnju potrošnju toplinske energije, a kod poslovnih prostora koji su u staklu očekuje se ušteda do 60 posto. Realne podatke ćemo dobiti nakon godinu dana – istaknuo je Bakula.

Naglasio je i da su suvlasnici za svoj dio sredstava morali podići kredit na 10 godina, a da bi mogli vraćati anuitete morali su podići pričuvu na 5,67 kuna po četvornom metru mjesečno. - To nije mali iznos i stoga treba čestitati suvlasnicima na odlukama i hrabrosti da uđu u ovaj projekt jer su prepoznali da će im se investicija u energetsku učinkovitost kad-tad isplatiti – naglasio je Bakula.

Biljana Nenadović, predstavnica suvlasnika zgrade kaže da su već dobili manje račune u odnosu na protekle godine, ali da će konačne razmjere uštede znati u idućoj sezoni grijanja. -Vjerujem da ćemo u konačnici biti zadovoljni. Ovom energetskom obnovom, stambeni su prostori naše zgrade iz energetskog razreda D prešli u energetski razred B, a poslovni iz razreda G u energetski razred C – istaknula je Nenadović.

Pročitano 556 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase