Preminuo Tomislav Merčep

Tomislav Merčep Tomislav Merčep HRV

U Dugoj Resi je sinoć oko 22 sata u 69. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo Tomislav Merčep, prvi zapovjednik obrane Vukovara u Domovinskom ratu i prvi predsjednik HDZ-a Općine Vukovar.

Vijest o smrti bivšeg ratnog zapovjednika objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Rođen je 1952. godine u Borovu naselju. Završio je Višu građevinsku školu u Vukovaru i radio u kombinatu Borovo kao voditelj građevinskoga sektora. Bio je i član Uprave SOUR-a Borovo.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je kao vijećnik HDZ-a u Skupštinu Općine Vukovar te postao sekretar za narodnu obranu.

U kolovozu 1991. smijenjen je sa svih dužnosti i otišao je u Zagreb gdje je bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića. Bio je i saborski zastupnik.

Godine 1997. napustio je HDZ i osnovao Hrvatsku pučku stranku kojoj je bio predsjednik, no nije imao uspjeha na izborima.

Uhićen je 2010. godine te osuđen 2016. na pet i pol godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za počinjenje ratnih zločina nad srpskim civilima pripadnika postrojbi kojima je bio zapovjednik. Vrhovnu sud kaznu mu je povećao na sedam godina. Većinu kazne je odslužio, a zbog pogoršanoga zdravstvenoga stanja Vrhovni sud ga je pustio na uvjetnu slobodu u ožujku ove godine. T

omislav Merčep nikada nije priznao odgovornost za ratne zločine pa nije ni tražio pomilovanje.  

Pročitano 757 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase