Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Hrvatska obala u narančastom, turistička sezona ugrožena

  • Nedjelja, Srp 18 2021
  • Piše: 
Hrvatska obala u narančastom, turistička sezona ugrožena Foto: Arhiv HRV-a

Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak hrvatska obala više nije zelena nego je zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u narančastome, prenosi HINA.

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Na karti Europe većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španjolska, Portugal, Nizozemska, Malta i Cipar, te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narančastom su dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije, te čitava Irska.

Turistički djelatnici sve su zabrinutiji jer mnogo je onih koji do mjera ne drže.

- Mi smo se pretvorili u nekakve i policajce i konobare, nadglednike. Teško je održavati taj red, a da budeš opet pristojan, da gostu objasniš - kaže Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja

Čelnici turističkog sektora traže strože kontrole, drugačiji režim na granicama prema turistima iz trećih zemalja te da se na koronakarti napravi razlika među županijama.

- Naravno da sam zabrinut. Otići sa zelenoga na narančasto je loše. Narančasto je samo korak do crvenog i onda smo zaista u velikim problemima. Još uvijek nije kritično, ali smo jako blizu kritične situacije iz koje je povratak jako težak - kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.  
Istaknuo je da prije svega treba poštovati prijedloge epidemiologa kako bismo spasili sezonu.

Pročitano 471 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase