Osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri – četiri koraka za prepoznati lažne eure

Osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri – četiri koraka za prepoznati lažne eure Foto: Marija Molnar

U prva dva mjeseca u Hrvatskoj je otkriveno više krivotvorenih novčanica eura nego u cijeloj prošloj godini. Krivotvoriteljima je Hrvatska, u kojoj je od početka godine službena valuta euro, idealno mjesto da pokušaju u optjecaj pustiti takve novčanice jer se građani još uvijek nisu u potpunosti navikli na izgled i osjet euro novčanica pod rukama. Najviše se krivotvore novčanice od 50 eura, potom od 20 i 100 eura.

Posljednja velika zapljena krivotvorenih eura dogodila se prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Svilaj u Brodsko-posavskoj županiji kada je 60-godišnjak pokušao unijeti u Hrvatsku 800 krivotvorenih novčanica od 10 eura. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj zapljeni krivotvorenih novčanica u posljednjih nekoliko godina kada je u Hrvatskoj pronalaženo manje od 300 krivotvorenih novčanica godišnje.

Sve je više dojava o lažnim eurima i iz ugostiteljskih objekata pa u tim krugovima ozbiljno razmišljaju o uvođenju detektora lažnih novčanica kao standardne opreme.

DO DESET GODINA ZATVORA

Kazne za krivotovoritelje novca su velike. Za izradu lažnih novčanica kazna je do deset godina zatvora, a tri godine zatvora mogu dobiti oni koji nesvjesno prime lažnu novčanicu, ali ju svjesno proslijede dalje.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je četiri koraka kako najlakše prepoznati lažne novčanice - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

"Osjetite papir i reljefnost novčanice. Podignite novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe", priopćeno je iz HNB-,a a detaljne video upute i fotografije mogu se vidjeti na njihovim mrežnim stranicama.

 

Pročitano 187 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase