Pokrenuta građanska inicijativa "ZA VUKOVARSKU OBILAZNICU", uskoro i mirni prosvjed

Pokrenuta građanska inicijativa "ZA VUKOVARSKU OBILAZNICU", uskoro i mirni prosvjed Foto: Klaudija Boras

Mještani gradske četvrti Lužac u Vukovaru pokrenuli su građansku inicijativu „ZA VUKOVARSKU OBILAZNICU” te će održati mirni prosvjed.

Prošlo je tri godine od objave javnog poziva za izgradnju vukovarske obilaznice, međutim do realizacije projekta još uvijek nije došlo, jer su Hrvatske ceste kao naručitelj, 6. prosinca 2021. godine donijele odluku o poništenju javne nabave, jer ne mogu osigurati financijska sredstva. Mještani gradske četvrti Lužac u Vukovaru, pokrenuli su građansku inicijativu „ZA VUKOVARSKU OBILAZNICU”, a sve u svrhu pokretanja izgradnje obilaznice. Ispred inicijative na konferenciji za novinare, gdje je najavljen prosvjed, govorio je Domagoj Bilić koji je naglasio kako su inicijatori poslali zahtjev Gradskom vijeću grada Vukovara u kojem su zatražili žurno rješavanje pokretanja izgradnje obilaznice.
- Ova konferencija je najava prosvjeda kojeg ćemo organizirati kao građanska inicijativa. Grad Vukovar nalazi se na državnoj cesti D2 dugoj 350 kilometara koja spaja krajnji sjever s istokom Hrvatske. Na toj ruti od svih gradova, jedino Vukovar nema obilaznicu. Naime, sadašnja obilaznica spada u kategoriju nerazvrstane ceste i ni po čemu ne odgovara uvjetima obilaznice. Stoga smo se odlučili ovim putem izraziti svoje nezadovoljstvo i obratiti se nadležnim državnim institucijama, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama te Vladi RH da ozbiljno shvate apel koji upućujemo  - istaknuo je Bilić te najavio mirni prosvjed i pozvao sve građane Vukovara da se pridruže inicijativi.
- Prosvjed ćemo održati 15. travnja 2023. u 10 sati, a simbolično ispred OŠ Antuna Bauera jer se upravo ta škola nalazi uz samu obilaznicu, a iz aspekta sigurnosti naše djece, nije zadovoljavajuće – poručio je Bilić te iznio podatak kako u prosjeku državnom cestom D2 kroz Vukovar prometuje više od 11.000 vozila dnevno.

Tisuće teretnih i drugih vozila svakoga dana prometuju neposredno uz četiri osnovne škole, dva dječja vrtića i brojne obiteljske kuće čime se ozbiljno ugrožava sigurnost građana i imovine. Valentin Šumiga jedan je od pokretača inicijative s obzirom da živi na Lušcu, a pojasnio je i koliko mu smeta trenutno stanje.
- Mi ovdje više nemamo kvalitetu života. Mora li to biti baš ovako, odnosno moraju li svi ti silni kamioni prolaziti kraj naših kuća ili se može pronaći alternativno rješenje – upitao se.

Zlatko Mažar, također kao jedan od pokretača inicijative, rekao je kako ova situacija postaje neizdrživa.
- Dvije godina nam se obećavalo kako će se ova situacija riješiti i realizirati, ali od toga još uvijek ništa. Zemljište je otkupljeno, ali očito ne pripadamo podobnoj političkoj stranci kako bi se ovo realiziralo. Naše kuće se tresu i ovdje je opasno za živjeti – zaključio je Mažar.

Podsjetimo, prosvjed će se održati 15. travnja 2023. godine u 10 sati na kružnom toku kod Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru.

Pročitano 872 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase