Izgradnja održive poslijeratne ekonomije - iskustvo Vukovara

Panel rasprava o temi „Izgradnja održive poslijeratne ekonomije – iskustvo Vukovara” održana je na osječkom Ekonomskom fakultetu u organizaciji toga fakulteta te udruga „Alumni EFOS” i „Za Vukovar”.

Bilo je ponajprije riječi o tome kako bi Vukovar mogao bolje iskoristiti svoj položaj, infrastrukturu i potencijale koje dokazano ima. Gosti panela bili su zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić, vlasnica privatne ginekološke ordinacije u Vukovaru Mirjana Semenić Rutko, direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković i predsjednica Uprave Borova Gordana Odor. Semenić Rutko naglasila je kako je cilj bio prikazati kako se razvijala ekonomija nakon rata u Vukovaru te što je ključno za njezin razvitak.
- Svi znamo da je Vukovar bio potpuno devastiran. Po povratku u grad počeli smo od nule. Na panelu smo govorili o tome kakvu smo situaciju zatekli, kakvo je stanje bilo u zdravstvu, u Borovu, privredi te općenito kako je Grad funkcionirao. Došli smo do zaključka da je najbitnije bilo djelovati zajednički, udružiti snage sa svih apsekata ekonmskog reaztvoja i gledati pozitivno. Vukovar je između četiri glavna grada, na Dunavu i ima puno mogućnosti, plodne zemlje. Rat je napravio svoje, ali mi nismo ostali u 1991. godini. Treba omogućiti mladim ljudima da ovdje ostanu i pokazati im da ovdje imaju budućnost – istaknula je Semenić Rutko.

A panel se fokusirao i na mjere koje se poduzimaju kako bi Vukovar zadržao mlade, o čemu je Sušac rekao.
-Brojne su mjere koje provodimo, postoji gradski model kadrovskog zbrinjavanja, a država preko Središnjeg državnog ureda pruža dodatni model zbrinjavanja mladih ljudi na području grada. Vukovar snažno potiče osnovno, srednje i visoko školstvo raznim modelima poput stipendiranja i subvencioniranja prijevoza, a mladima nudi puno i kad je riječ o komunalnoj i sportskoj infrastrukturi. Govorili smo o budućim potencijalima i nužnim koracima koje treba napraviti kako bi Vukovar prosperirao u budućnosti - zaključio je Sušac.

Pročitano 255 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase