U tijeku projekt Ljetna škola Domovina, sudionici pristigli u Vinkovce

Okupljeni u projektu Ljetna škola Domovina, mladi iz svih dijelova svijeta ovih se dana vraćaju svojim hrvatskim korijenima. Riječ je o projektu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka, a namijenjen je mladim Hrvatima u dobi od 18 do 30 godina koji su raseljeni po svijetu. Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva pri središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasila je kako je cilj projekta jačanje identiteta hrvatskog iseljeništva.
- Prilika je ovo da upoznaju dijelove Hrvatske koji nisu na tipičnim turističkim rutama, da se snažnije povežu s povijesnom, kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama Hrvatske koje možda nikada ne bi posjetili. Mladi reagiraju izuzetno pozitivno, najviše im se sviđa hrana, a pod posebnim su dojmom ostali slušajući o ratnim strahotama – rekla je Gregurić.
Direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković rekla je kako Slavonija nudi mnoštvo sadržaja koji su vrijedni posjete, a jednako tako i da Vinkovci imaju bogat i zanimljiv sadržaj koji mogu ponuditi sudionicima projekta.
- U Vinkovcima je jako puno vrijednoga i zanimljivoga za obići. Mi u ovom kratkom vremenu možemo istaknuti ono najvažnije, to je naša gostoljubivost i domaćinstvo po kojima smo poznati, ali i kontinuitet življenja od osam tisuća godina. Pokazat ćemo im naš grad, park, okolica, bogatstvo naše šume na Šokačkom stanu, ali i Gradski muzej u kojemu uistinu mogu doživjeti i iskusiti ono što baštinimo te otići s lijepim uspomenama – naglasila je Matković.

Svoje prve dojmove posjeti Hrvatskoj otkrila je Lucija Gresković koja je pristigla u Vinkovce iz Washingtona, a čiji su roditelji porijeklom iz Zagreba.
- Sviđa mi se, ima puno toga što nisam znala ranije. Super je osjećaj što smo svi zajedno ovdje jer nas povezuju hrvatski korijeni, a svatko donosi nešto iz svoje zemlje. Iako je velika razlika između života tamo i ovdje, ja sam naviknuta jer često dolazim – kazala je.

Ljetna škola "Domovina" održava se u periodu od 10. do 24. srpnja 2023. godine

Pročitano 234 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase