Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Župan Galić proglasio izvanredno stanje zbog obilnih kiša

  • Petak, Svi 16 2014
  • Piše: 
Rast rijeke Save zabrinjava Rast rijeke Save zabrinjava Foto: HRV

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je večeras zbog obilnih kiša i visokog vodostaja rijeke Save, donio odluku o proglašenju izvanrednog stanja za područje Grada Županije i posavskih općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja.

Naime, večeras je u 21 sat vodostaj rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru Županja iznosio  1071 s tendencijom daljnjeg rasta. U posljednjih dvadeset i četiri sata vodostaj rijeke Save kod Županje narastao je više od 3,5 metara.

Župan Galić je izjavio kako padaline ne posustaju i mnoge poljoprivredne površine su poplavljene. Kaže kako zabrinjava rast rijeke Save koja ako nastavi rasti sadašnjom dinamikom bi mogla ugroziti brojna domaćinstva u županjskoj Posavini. Inače, župan Galić od poslijepodneva obilazi ugrožena područja.

Dodao je kako su do nekih kuća u županjskoj Posavini prodrle oborinske vode, te da se čini sve kako bi se ti problemi otklonili.

"Najviše se pribojavamo nadiranja Save, koja bi mogla nanijeti i najviše štete upravo naseljima. Tužno je vidjeti polja pod vodom i pitanje je koliko će se toga moći spasiti", rekao je Galić, koji je jučer donio i odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Ministar obrane Ante Kotromanović je nakon što mu je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, danas poslao prve jedinice pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom koje su stigle u Županju transportnim sredstvima i čamcima s posadama kako bi pomogli stanovništvu u obrani od poplave.

Zbog velike količine padalina koje su u posavskom dijelu Vukovarsko-srijemske županije prouzročile brojne probleme sutra će se u Županji održati izvanredna sjednica Županijskog Stožera zaštite i spašavanja, a za nedjelju je najavljen i posjet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ugroženim područjima.

Pročitano 1383 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase