Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Srpske vlasti uhitile Osječanina zamijenivši ga za hrvatskog branitelja

  • Subota, Kol 20 2016
  • Piše: 
Srpske vlasti uhitile Osječanina zamijenivši ga za hrvatskog branitelja Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Osječanina Zdravka Hlobika (54), srpske su vlasti uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo, zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca, kojeg u Srbiji terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata, javlja Glas Slavonije.

Protiv Zdravka Hlobika, hrvatskog državljanina iz Jelisavca, zbog kaznenog djela terorizma još od 1992. godine postoji optužnica javnog tužitelja iz Sombora, rekla je za Glas Slavonije Manuela Operta Podunavac, glasnogovornice Višeg suda u Somboru.

- Na temelju optužnice određen je pritvor Zdravku Hlobiku iz Jelisavca, te je za njim raspisana potraga – kaže glasnogovornica Višeg suda u Somboru.

Osječanin Zdravko Hlobik uhićen je u četvrtak na graničnom prijelazu te nakon što je dao izjavu dežurni sudac mu je odredio zabranu napuštanja Sombora dok se ne utvrdi njegov identitet. Osječanin je prespavao u jednom od somborskih hotela kako mu je savjetovalo Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U jutarnjim satima otišao je, zajedno sa hrvatskim konzulom, na Viši sud u Somboru gdje mu je nakon kratkog sudskog postupka vraćena osobna iskaznica i mogao se slobodno vratiti kući.

Prema dostupnim podacima Zdravka Hlobika iz Jelisavca, u Srbiji navodno terete da je bio pripadnik tzv. Somborske skupine, koja je 1992. godine pokušala minirati batinski most koji je bio jedina veza između Srbije i Baranje te je preko njega dolazila pomoć pobunjenim Srbima koji su napadali Osijek. Zbog spleta okolnosti, most nije dignut u zrak, no veći dio skupine tada je uhićen. Pripadnici “Somborske skupine” proveli su u zarobljeništvu 707 dana, a razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca, u siječnju 1994. godine.

Pročitano 2654 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase