NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Tonijo Miluna održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

U tijeku tradicionalna MUP-ova akcija "Mir i dobro"

Oprezno s pirotehnikom Oprezno s pirotehnikom Foto: novosti.hr

Tradicionalna MUP-ova akcija “Mir i dobro”, koja se uvijek održava od 15. prosinca tekuće do 8. siječnja iduće godine, bila je temom konferencije za novinare Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.

Govorili su Ante Zovak, voditelj Odjela za javni red i mir, Josip Colarić, voditelj Protueksplozijske zaštite, Mato Žulj, voditelj inspektorata i Mirna Marić iz Odjela prevencije. Istaknuto je kako je osnovni cilj osigurati povoljno stanje javnog reda i mira za vrijeme blagdana.

- Zato ćemo sve segmente službe staviti u punu aktivnost kako bi svi ti dani protekli bez velikih problema. Zadnje godine pokazuju da je kod nas pucnjave i petardi sve manje i manje, ali i dalje toga imamo. Za naše područje specifično je da imamo i općine i mjesta s većinskim srpskim stanovništvom, koje slavi Božić po julijanskom kalendaru te ćemo također pokriti i ta mjesta kako bi sve proteklo u najboljem redu - istaknuo je Ante Zovak.

Josip Colarić rekao je kako je još uvijek u tijeku i akcija “Manje oružja, manje tragedija” te je uputio i apel građanima da ne koriste eksplozivna sredstva i zaostala eksplozivna sredstva, eksplozivne tvari, oružje i streljivo, u svrhu “veselja”. Posebno upozorenje uputio je odraslima vezano uz dob djece i prema njoj dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava te nadzor pri korištenju.

- Pirotehnička sredstva nisu dozvoljena za djecu mlađu od 14 godina, a djeca dobi od 14 do 18 godina određena pirotehnička sredstva mogu koristiti samo uz nadzor roditelja i staratelja. Stariji od 18 godina mogu koristiti sva dopuštena pirotehnička sredstva, ali se svakako moraju pridržavati pravila, koja su i naznačena na samim sredstvima te ih isključivo koristiti za one namijene za koje i služe, a to je za zabavu. Jer sva ova pirotehnička sredstva mogu izazvati, pored eksplozije i glasnog pucnja, i probleme od ozljeda do požara i drugih šteta -  naglasio je Colarić ukazujući i na razliku između pirotehničkih sredstava koja se mogu kupiti od 15. prosinca do 8. siječnja, a koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja, te onih koja služe za vatromete i mogu se koristiti tijekom cijele godine.

Mato Žulj, između ostaloga, upozorio je na veliku odgovornost odraslih.

- Mi nismo prošle godine imali slučajeva ozljeđivanja, ali smo imali slučaj da su djeca ispod 14 godina koristila pirotehnička sredstva i prijavili smo troje roditelja koji su išli su na sud - rekao je Žulj.

Inače, kazne za roditelje odnosno skrbnike su od 1.000 do 3.000 kuna, a pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjene od 10.000 do 30.000 kuna.

Pročitano 1114 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija