NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

U Osijeku otvoren Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine

 Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine Foto: OBŽ

U okviru Akcijskog plana OBŽ „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ u Osijeku je, na adresi Ivana Gundulića 5,  otvoren Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine.

Otvoren je radi bolje integracije i socijalizacije raseljenih osoba iz Ukrajine, a pružat će usluge učenja hrvatskog jezika, individualnu i grupnu psihosocijalnu pomoć, rad s osnovnoškolskom djecom, prostor za druženje, mjesto za radionice kao i kuhinju koja će korisnicima biti na raspolaganju, a prostire se na više od 200m2.

Prvi organizirani dnevni boravak u Hrvatskoj vodit će Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.
- Nakon Info centra, škole hrvatskog jezika i Dječjeg kutka otvaramo dnevni prostor koji će služiti kao dnevni boravak za sve raseljene osobe. Ovdje će moći dobiti sve relevantne informacije jer već imamo dosta upita za trajniji ostanak, odnosno za državljanstvo Republike Hrvatske - rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U programu učenja hrvatskoj jezika trenutno je 86 osoba, a na području Osječko-baranjske županije boravi oko 600 raseljenih osoba iz Ukrajine.

- Žao nam je što je situacija u Ukrajini još uvijek takva da se raseljene osobe ne mogu vratiti u svoju domovinu, no dok god borave na području naše županije, pružat ćemo im podršku na najvišoj mogućoj razini. Dokaz tome je i otvorenje ovog Centra, nismo stali na našem prvom planu, i dalje ga nadopunjujemo ovisno o potrebama naših prijatelja iz Ukrajine – rekao je načelnik Stožera CZ Osječko-baranjske županije i zamjenik župana Mato Lukić dodavši da je i 30-tak osoba zaposleno na području naše županije.

- Drago mi je što imamo priliku i mi svjedočiti otvorenju ovog Dnevnog boravka, Grad Osijek se uključuje kao i u drugim aktivnostima, podsjetit ću na Dječji kutak za koji smo osigurali prostor, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu daje uslugu – rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin ističući kako Grad Osijek pruža i niz drugih usluga raseljenim osobama iz Ukrajine s ciljem olakšavanja njihovog boravka u našem gradu.

U Dnevnom centru zaposlena je Ljilja Sinja, Ukrajinka koja radi kao kulturni medijator, govori hrvatski i majka je petero djece.
- Nismo planirali ostati u Hrvatskoj, u Slavoniji, ali oduševljeni smo od prvog dana. Ostajemo ovdje, ovdje su ljudi prekrasni. Osječko-baranjska županija jako sliči kraju u kojem smo mi živjeli i zaista smo zadovoljni svime što smo doživjeli protekla tri mjeseca – rekla je Ljilja Sinja.

Dnevni centar će raditi svaki radni dan do 19 sati.

 

Pročitano 465 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija