NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave po Julijevu kalendaru
 Svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, želim sretan i blagoslovljen blagdan, napisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na gradskoj internetskoj stranici.
(Nedjelja, 05 Svibanj 2024 13:26)
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Penava: Vukovar je miran i siguran grad

  • Srijeda, Svi 03 2023
  • Piše: 
Penava: Vukovar je miran i siguran grad Foto: HRV/Žana Kunji

Dan Grada Vukovara i blagdan njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova proslavlja se 3. svibnja, a početkom mjeseca grad će postati središte brojnih kulturnih događanja. Tim povodom razgovarali smo s prvim čovjekom Vukovara Ivanom Penavom koji se osvrnuo na rezultate u prošloj godini, ali nam je i otkrio planove za budućnost.

Danas obilježavamo Dan grada i blagdan njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova. Kako će Vukovarci ove godine proslaviti rođendan grada? Što je u planu od događanja?

- Rođendan našega grada, kao i svake godine, proslavit ćemo dostojanstveno te uz brojne sadržaje. Tradicionalno, Dan grada započeo je taktovima skladbe Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koji su odzvanjali ulicama i nagovijestili početak proslave. Uslijedit će polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, sveta misa, a potom će biti održana svečana sjednica Gradskoga vijeća. Dan će biti bogat programom, središte grada uljepšati će tradicionalni Cvjetni korzo, djeca će moći uživati u igraonici na otvorenom, mađioničarskom programu, a dan će upotpuniti nastupi lokalnih kulturno umjetničkih društava, koncert TS Bećarski inat i vatromet. Organizirane su i brojne sportske aktivnosti za djecu, a između ostalog, premijerno će biti prikazan i film o nastanku i postavljanju Križa podignutog žrtvama za slobodnu Hrvatsku koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav. Svi Vukovarci ove godine na dan 3. svibnja, uz predočenje osobne iskaznice mogu besplatno posjetiti bilo koji vukovarski muzej, uključujući i Vukovarski vodotoranj. Nakon Dana Grada slijedi nam i vikend ispunjen događajima koji predstavljaju hrvatsku tradiciju i baštinu – festival SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ. Za zaključiti je kako su pred nama dani bogati sadržajima i zanimljivim događajima te se nadam kako ćemo ih zajedno provesti u radosti i veselju.

Kako ste i naglasili, odmah nakon Dana grada slijedi i festival Svi Zajedno Hrvatsko Naj. Dolaze brojna poznata lica, a Vukovar će još jednom postati Hrvatska u malom.

- Tako je, festival se održava od 5. do 7. svibnja, a na njemu će se i ove godine ponosno predstaviti zaštićena hrvatska nematerijalna i kulturna baština s UNESCO liste što je iznimno važno kako bi se očuvale hrvatske vrijednosti i tradicija. U naš grad dolaze poznata i renomirana lica hrvatske glazbene scene pa će tako Vukovarci uživati u koncertima Gibonnija, Giuliana i Klape Šufit, Pozivam sve građane da nam se pridruže jer će Vukovar još jednom biti središte velikih i zanimljivih događanja!

TRI TRGOVAČKA CENTRA

Sugrađanke i sugrađane razveselila je vijest o otvaranju novih trgovačkih centara, jedan se već gradi. Kako se razvija vukovarsko gospodarstvo? Ima li zainteresiranih investitora?

- Raduje me što mogu reći da se naše gospodarstvo sve više razvija i da imamo kontinuirani trend rasta broja radnih mjesta. Kao što ste i spomenuli, otvaraju se tri nova trgovačka centra. Jedan od njih, na Priljevu, već je u izgradnji, a drugi bi se, prema posljednjim informacijama, trebao početi graditi kroz mjesec dana. Također, razgovarali smo i s investitorima vezano uz hotel Dunav pa se nadamo da će i taj projekt krenuti što prije. Nažalost, voljeli bismo da je dinamika razvoja brža, no ipak je najvažnije da projekti budu kvalitetno realizirani. Izrazito mi je drago što se možemo pohvaliti i širenjem Vukovarske gospodarske zone u kojoj se otvaraju još dvije nove hale, a tijekom svibnja razgovarat ćemo i s čelnim ljudima tvrtke Enikon Aerospace koja ima u planu širiti postojeći pogon. Naša se pozitivna priča nastavlja, a u budućnosti očekujemo još bolje rezultate i nove investitore.

Koji nas veliki projekti očekuju? Hoće li se nastaviti s projektima poput Adice, hotela Dunav, Grand hotela?

- Očekuje nas puno toga. Konačno će početi radovi na projektu Adica pa će sugrađani uskoro moći šetati novom šetnicom i vrijeme provoditi u adrenalinskom parku. Također, iz domene projekata iz Intervencijskog plana Grada Vukovara provodimo nabavu za opremanje prostora Radničkoga doma u koji će se useliti Veleučilište Lavoslav Ružička Vukovar. Mogu najaviti pokretanje poslova na uređenju i opremanju Grand Hotela u središtu grada koji bi trebao uskoro biti stavljen u funkciju. Prema planu, u prizemlju će se nalaziti komercijalni sadržaji poput ugostiteljskih objekata i izložbenih dvorana, a na gornjem katu će se nalaziti dio gradske uprave, odnosno, ured gradonačelnika i gradska vijećnica. Pri kraju je završetak faze uređenja obaloutvrde rijeke Vuke s branom te su započeli radovi na sljedećoj fazi uređenja obaloutvrde na potezu od cestovnog do željezničkog mosta. Osim toga, značajni su i radovi na uređaju za pročišćavanje voda koji uskoro ulazi u fazu probnog rada. Ono što je značajno je i nasipavanje 10 hektara površine u Dunavu s velikim lukobranom od 700 metara koji se radi u suradnji s Hrvatskom vodama. Planovi su veliki, a vrijeme pred nama vrlo je optimistično za Vukovar.

USKORO JAVNA GARAŽA

Kako teku infrastrukturni projekti, što je još planirano?

- U proteklom razdoblju sanirane su brojne ulice, izgrađeni nogostupi te su otvorena nova parkirališna mjesta. To nas očekuje i u budućnosti, a novitet će biti i javna garaža. Radit ćemo i na biciklističkim stazama, a želja nam je takvom stazom spojiti se s Osijekom na relaciji Trpinja - Vukovar te s Vinkovcima iz smjera Bršadina. Isto tako, biciklističkom stazom želimo povezati Sotin, a očekuje nas i asfaltiranje državne ceste D2 kroz to prigradsko naselje. Također, sve više smo okrenuti ekologiji i zelenoj tranziciji pa tako provodimo projekte koji podrazumijevaju postavljanje solarnih panela na zgrade u vlasništvu Grada Vukovara, a radimo i na istraživanju geotermalnih potencijala.

Građani su nedavno prosvjedovali zbog vukovarske obilaznice. Kako komentirate prosvjed i nezadovoljstvo sugrađana?

- Dovoljno je reći da je Vukovar jedini grad na državnoj cesti D2 od ulaska u državu iz Slovenije do izlaska u Srbiju koji nema obilaznicu, a osim gradova, obilaznicu imaju i mnoge općine. Vukovar ju nema i to nije normalno, za to se treba boriti. Ljuti me i rastužuje činjenica da sam kao gradonačelnik potpisao sporazum koji podrazumijeva izgradnju obilaznice s Vladom Republike Hrvatske još 2016. godine, a sedam godina nakon potpisivanja još ništa od toga. Uvijek kažem da se čovjeka drži za riječ, a vrlo malo mi ostane za reći kada znam da zemlju vode ljudi koji ne drže ni do riječi, a ni do potpisa. Sva obećanja bila su lažna. Našim ulicama dnevno prođe od 11 do 13 tisuća vozila, od čega jako puno tegljača i kamiona. Nerazumljivo je da je državna cesta D2 pretvorena u nerazvrstanu te da kamioni prolaze ljudima ispred kuća, doslovno na tri metra od dnevnog boravka. Kuće pucaju i uništavaju se. Građani su se organizirali i prosvjedovali, a to i je jedini način u demokraciji te smatram kako je ovaj prosvjed zaista s razlogom. Nažalost, svi se vole hvaliti s onim što su dali Vukovaru i vole pokazivati empatiju, ali na kraju se uvijek ispostavi da smo "zadnja rupa na svirali". Upravo nedavno smo svjedočili tome da se zapalio kamion prepun kemikalija, na sreću u nenaseljenom dijelu grada. Treba se zapitati što bi se dogodilo da se nesreća dogodila nekoliko stotina metara ranije, da su izgorjele kuće ili da je netko stradao. Tada bi bilo prekasno. Podržao sam građane i nadam se da će vladajući shvatiti ozbiljno apel Vukovaraca.

Iza nas je teška krizna godina. Grad Vukovar prošle godine uveo je mjere štednje. Koliko su se isplatile?

- Mjere su se isplatile. Bilježimo uštedu od gotovo 1,4 milijuna nekadašnjih kuna. U onom trenutku bilo je razborito uvesti takve mjere, no moram zahvaliti našim sugrađanima na razumijevanju. U našem anketnom upitniku izjasnili su se da podržavaju gašenje rasvjete umjesto podizanja cijena komunalne naknade i ta odluka se isplatila. Prebrodili smo rekordne udare na tržište energenata i izašli smo u boljoj poziciji od drugih jedinica lokalne samouprave koje to nisu učinile, iako su nas mnogi slijedili. Zahvaljujući tome nismo ostali financijski ispražnjeni, nego nastavljamo s razvojem i ulaganjima.

NIZAK STANDARD, MALE PLAĆE

Grad ulaže sredstva u mlade i demografiju, a doseljavanja u Vukovar su sve češća pojava. Što je najveći problem mladih? Kako ih privući i zadržati u Vukovaru, ali i Slavoniji općenito?

- Istina. Veseli me svaka nova osoba koja se doseli u naš grad, želim im dobrodošlicu i uvijek smo im na raspolaganju za sva pitanja i probleme s kojima se susreću. Mladima u Vukovaru je primarno zapošljavanje. Otvaramo radna mjesta, no ono što je postaje problem jest životni standard i visine plaća. Naime, u svim ruralnim dijelovima Hrvatske koji se ne oslanjaju na turizam ili nisu lokalizirani oko Zagreba, svjedočimo nevoljkosti i nemogućnosti poslodavaca da podižu primanja. Radne snage nedostaje i ona se uvozi, a plaće su iste. To je problem mladog hrvatskog čovjeka, a na to se naslanja i stambeno pitanje. Ono se u našem gradu još uvijek lakše rješava nego drugdje, s obzirom na cijenu i ponudu, a pri tome provodimo i mjeru kadrovskog stambenog zbrinjavanja. Nastavljamo i dalje s brojnim mjerama za mlade i trudimo se na taj način olakšati onima koji tek započinju svoj život u našem gradu.

Osim za mlade grad brine i za osobe treće životne dobi. Koliko je to važno?

- To su ljudi koji su svoj životni vijek uložili u naš grad i pomogli mu u rastu i razvoju i o njima uvijek moramo brinuti, pogotovo kada znamo kolike su mirovine. Provodimo nekoliko projekata u suradnji s udrugama, isplaćujemo božićnice i uskrsnice, ali i dodatnu financijsku pomoć kroz mjeru „Grad koji brine“. I ove godine nastavljamo sa sufinanciranjem ljetovanja u Bizovačkim toplicama, a trudimo se i uvoditi nove sadržaje kako bi u mirovini bili aktivni i sretni. Smatram to našim svakodnevnim zadatkom.

BMX PARK I PUMP TRACK

Posljednjih godina ulagala su se pozamašna sredstva u sportsku infrastrukturu. Koliko je sport važan za grad poput Vukovara?

- Sport je jako važan mladima, ali i starijim sugrađanima. Vrlo intenzivno smo razvijali sportsku infrastrukturu i ne kanimo usporiti. Uz nove kilometre šetnica i biciklističkih staza mogu najaviti i prvu zatvorenu tenis dvoranu, a u planu je i proširenje vanjskih bazena. Vrlo brzo otvaramo BMX park, ali i atraktivni pump track. Kako bi bilo jasnije, riječ je o asfaltnoj površini s neravninama i brdašcima koja je namijenjena rolama, skateboardima, romobilima i biciklima. Vrlo je popularno kod mladih ljudi, a vjerujem da će izgradnja podići sportsku ponudu. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni adrenalinski park u Adici koji će imati najbolju umjetnu stijenu za penjanje u Hrvatskoj na vrhunskoj razini za natjecanja i pripreme. Nadamo se da će to sve pridonijeti održavanju raznih natjecanja u našem gradu, a time povećati i broj njegovih posjetitelja.

Ove godine obilježava se 32 godine od sloma obrane grada. Kakva je suradnja s braniteljskim udrugama? Hoće li uskoro biti gotov spomenik prvom srušenom zrakoplovu u Vukovaru?

- Suradnja s udrugama je dobra i kvalitetna, a branitelji su vrlo aktivni i rade odlično. Nažalost, sve ih je manje, ali ipak surađujemo i zajedno održavamo sjećanje na stradanje koje je podnio Vukovar. Ove godine obilježit ćemo 32 godine od sloma herojske obrane grada, a uskoro će biti završen najavljeni spomenik prvom srušenom neprijateljskom zrakoplovu u Vukovaru čiji su radovi u tijeku. To je još jedan način da pokažemo zahvalnost i održimo sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Naš grad sve je češće središte velikih kulturnih događanja, a to privlači i veliki broj turista. Koliko se Vukovar razvija u turističkom smislu?

Vukovar je postao vrlo atraktivno mjesto, a to nam je dokazalo i priznanje koje ga je svrstalo u top tri najuspješnije destinacije kontinentalnog gradskog turizma. Dunav je naš veliki adut, a posjetitelje u grad uvelike dovodi i memorijalni turizam. Ne treba zanemariti ni bogatstvo vučedolske kulture koju posjedujemo, ali ni riznicu kulturnog blaga koje čuvaju Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej Vukovar. Vrlo dobar pokazatelj razvoja turizma je iz godine u godinu povećan broj novootvorenih smještajnih objekata u našem gradu. Smatram kako imamo puno toga za ponuditi te kako svatko može pronaći ponešto za sebe. Uvijek smo rado domaćini raznim manifestacijama, a i sami se trudimo naše ulice ispunjavati raznim sadržajima.

SURAĐUJTE S GRADSKOM UPRAVOM

Prema Vašem mišljenju, kako Vukovar živi danas? Što se još može poboljšati?

- Mislim da je životni standard u Vukovaru dobar i da imamo sve sadržaje koji ga čine udobnim mjestom za miran i siguran život. Kvalitetni kulturni i sportski sadržaji nadilaze našu veličinu. Volio bih da smo bolje povezani cestovnim koridorom prema autocesti, a jednake želje su tu i kada je u pitanju željeznica. Težimo boljem i želimo da nas je što više, a to je zaista velik posao. Nadam se da ćemo uspjeti realizirati sve što planiramo i da ćemo se moći pohvaliti novim nagradama i priznanjima.

Što biste, za kraj, poručili sugrađankama i sugrađanima povodom Dana grada?

- Svim Vukovarkama i Vukovarcima čestitam blagdan svetih Filipa i Jakova i Dan Grada Vukovara te im zahvaljujem na dobroj suradnji i komunikaciji. Za razvoj grada ključna je suradnja i interakcija između građana i gradske uprave. Pozivam sugrađane da i dalje ukazuju na ono što je loše, ali i da budu slobodni predlagati svoje ideje i inicijative. Samo sinergijom i zajedništvom možemo nastaviti graditi Vukovar.

Razgovarala: Žana Kunji

Pročitano 294 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija