NAJNOVIJE
Potvrđena optužnica protiv osječkog policajca za ubojstvo Mihaele Berak

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu županijskog državnog odvjetništva protiv 28-godišnjeg policajca Marka Smažila zbog ubojstva osječke studentice Mihaele Berak, u rujnu prošle godine - izvijestilo je tužiteljstvo u četvrtak.

Ne navodeći identitete okrivljenika i žrtve tužiteljstvo je izvijestilo kako je optužnicu protiv suspendiranog policajca podiglo u ožujku ove godine, zbog sumnje da je 21-godišnju žrtvu ubio hitcem iz službenog pištolja.

Nakon provedene istrage tužiteljstvo je teretilo Smažila da je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u Osijeku, u nakani da ubije 21-godišnju Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu uslijed koje je žrtva umrla na mjestu događaja.

 

(Petak, 17 Svibanj 2024 08:17)
U Sabor dostavljen popis novih ministara i program nove Vlade

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će danas raspravljati i glasati saborski zastupnici.

(Petak, 17 Svibanj 2024 07:59)
Sabor: Za potpredsjednike izabrani Reiner, Penava i Radin

Hrvatski sabor u četvrtak je izabrao tri od ukupno pet svojih potpredsjednika, one iz redova parlamentarne većine, Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i Furia Radina (talijanska nacionalna manjina) - prenosi HINA. 

Za Reinera kao potpredsjednika Sabora glasala su 143 zastupnika, a protiv je bio samo zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar.

Za Penavu kao potpredsjednika Sabora ruke su digla 123 zastupnika, jedan je bio suzdržan (sam Penava) dok su protiv bila tri zastupnika SDSS-a. Radina su zastupnici izabrali jednoglasno sa 144 glasa za. 

Dva mjesta potpredsjednika Sabora pripadaju oporbi, no ona nije dostavila svoje prijedloge pa će se o njima glasati naknadno.

Osim toga, Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP).

Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most).

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:29)
Župan Dekanić za glumce i sudionike Festivala glumca organizirao tradicionalni prijem

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije u vremenu od 10. do 19. svibnja u gradovima naše županije traje 31. Festival glumca. Tim je povodom župan Damir Dekanić za glumce i sudionike festivala u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organizirao tradicionalni prijem.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:26)
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)

Dodijeljene su potpore vukovarskim ribarima

Dodijeljene su potpore vukovarskim ribarima Foto: Sandra Grgić

Krajem prosinca 2023. godine Grad Vukovar je objavio javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za područje ribarstva i akvakulture, a na raspolaganju je bilo 66.000,00 eura iz proračuna Grada Vukovara.

Minimalni iznos bespovratne potpore koji se po pojedinom korisniku mogao dodijeliti je 200,00 eura, a maksimalan do 10.000,00 eura. Prvi je ovo puta da se na ovaj način izravno financijski podupire ribarstvo i akvakultura na području grada.

Putem javnog poziva bilo je moguće ostvariti potporu u svrhu nabave opreme za obavljanje ribarstva i akvakulture (mreže, opreme za ribolov, zaštitne odjeće, transportnih bazena, transportnih vozila, vaga, vitrina za rashlađivanje, hladnjača, bazena, filtera, pumpa, radnih strojeva, radnih plovila…), promidžbe i marketinške aktivnosti u ribarstvu i akvakulturi te edukaciju i stručno usavršavanje.

U ponedjeljak, na spustu prema Dunavu u Vukovaru, a tijekom procesa ribolova gradonačelnik Ivan Penava i njegovi suradnici, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić susreli su se s vlasnicima jednog od obrta za ribarstvo koji su ostvarili pravo na potporu. Riječ je o obrtu „Laura“, obrtu za ribolov, prodaju ribe i proizvodnju mreže koji su ostvarili pravo na 7.648.42 eura bespovratnih sredstava.

- Alasi u Vukovaru, riječ s kojom se rijetko susrećemo. Vukovar je grad ribarske tradicije, grad koji i danas ima Ribarsku ulicu, ulicu pod Vukom koja je prije bila poznata po ribarima. Ribarstvo je Vukovar, to je naša povijest. Upravo zato smo ovdje u obilasku obitelji koja je jedna od tek desetak obitelji koje se, na području grada Vukovara, bave ribarstvom, jednim tradicijskim zanatom.  S obzirom da je bio vrlo kratak rok za prijavu na javni poziv, dodijelili smo dvije potpore no već pripremamo idući poziv te s obzirom na zainteresiranost, vjerujemo kako će potpore uroditi plodom – rekao je prilikom susreta gradonačelnik Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić istaknula je kako su potpore za ribare, koji se bave riječnim ribarstvom, vrlo rijetke i time su se vodili kada su osmislili novu mjeru.

- Ribari se ne mogu prijavljivati na pozive usmjerene ka poduzetnicima, poljoprivrednicima te subjektima u turizmu. Ovaj smo javni poziv objavili krajem godine te možemo reći da je ovo bio 'pilot' poziv. Sada znamo da postoji velika zainteresiranost te ćemo u komunikaciji s našim ribarima nastaviti razvijati ovu mjeru – pojasnila je Bilić.

Vlasnica obrta Sanja Budimir zahvalila je na potpori.

- Prijeratni smo ribari i nakon što smo se u Vukovar vratili nastavili smo baviti se ribarstvom. Najviše radimo s vrškama no, koristimo i mreže. Ulov bude raznolik, bude tu soma, babuški, smuđa. Robu plasiramo po Vukovaru i Vinkovcima. Potpora nam je ugodno iznenađenje, zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim suradnicima jer gdje smo se do sada javili nigdje nismo imali prtavo na nikakvu pomoć. Sredstva smo utrošili na kupovinu motora za čamac, mreže, vage i slično – pojasnila je vlasnica obrta Sanja Budimir.

Pročitano 384 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija