NAJNOVIJE
Nastavljaju se konzultacije o sastavu nove Vlade

Nakon što je u petak predsjedniku države predao potpise za sastavljanje svoje treće Vlade, Andrej Plenković danas će početi konzultacije o njezinu sastavu. Unatoč brojnim nagađanjima o budućim ministrima Plenković je rekao kako na današnju sjednicu šireg predsjedništva stranke neće doći s imenima novih ministara.
- Razgovarat ćemo cijeli ovaj tjedan. Ovaj tjedan je posvećen toj temi. To je moj posao, ja si moram uzeti barem par sati da s ljudima pričam, razgovaram - rekao je Plenković.

Poručio je i kako su spremni za konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora koja će se održati u četvrtak. Podsjetimo, prošli petak krenuo je rok od 30 dana u kojem je Plenković dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

(Ponedjeljak, 13 Svibanj 2024 11:52)
Požar na krovištu trgovačkog centra u Vukovaru

U petak, 10. svibnja u 13,47 sati, Županijski centar 112 dojavio je kako je izbio požar na krovištu trgovačkog centra u Vukovaru, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 13 Svibanj 2024 10:40)
Obilježen Dan nacionalnih manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Gunji je u subotu obilježen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 11 Svibanj 2024 22:54)
U Otoku otvoren 31. Festival glumca

U Otoku je u subotu navečer otvoren 31. Festival glumca, a do 19. svibnja na festivalu će biti odigrano ukupno 20 predstava iz kazališta iz cijele Hrvatske te predstave Hrvatskog kazališta iz Pečuha (Mađarska) i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara (BiH), prenosi HINA.

(Subota, 11 Svibanj 2024 22:43)
U Malinskoj na Krku vukovarsko-srijemski proizvođači prodaju svoje domaće proizvode

U Malinskoj na otoku Krku otvorena je trgovina u kojoj će kupci moći kupiti proizvode domaćih lokalnih proizvođača, ali i proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije predstavljajući lokalnu, zdravu i tradicijom oblikovanu hranu.

(Petak, 10 Svibanj 2024 15:47)
Policija riješila više provalnih krađa

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske, Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku i policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da su 46-godišnjak i 35-godišnjak s područja Vukovara počinili ukupno 34 kaznena djela „Teška krađa“ i „Krađa“ na području PU osječko-baranjske, PU vukovarsko-srijemske, PU brodsko-posavske, PU virovitičko-podravske i PU varaždinske.

(Petak, 10 Svibanj 2024 14:41)
U Vukovaru otvoren pogon za preradu slatkovodne ribe

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je pogon Panonica za proizvodnju proizvoda od slatkovodne ribe tvrtke Istar agro d.o.o. u Vukovaru.

(Petak, 10 Svibanj 2024 14:22)

Čista je srijeda

Čista je srijeda Foto: Sandra Grgić

Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede kojom počinje korizma, što je vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, kao poseban oblik pokorničke priprave vjernika za proslavu Kristova vazmenoga otajstva – Uskrsa.

Naziv Pepelnica potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom napravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara: "Obratite se i vjerujte evanđelju" ili "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!". Posipanje pepelom na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjerničku spremnost da svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti sudjeluju u Kristovoj žrtvi, a pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica s prošlogodišnje Cvjetnice.

- Mi se vjernici uvijek veselimo nekako došašću, Božiću i Uskrsu, a korizma nam nije baš neko vrijeme kojemu se veselimo, ne doživljavamo ga baš kao neko sretno vrijeme no, njega Bog gleda upravo tako. Za njega je korizma vrijeme puno nade, vrijeme kada bi se mi vjernici, njegova djeca, trebali vratiti kući. Naš nebeski otac želi da mu se svatko približi i vrati i iskusi njegovu ljubav - pojasnio je gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Tonio Vučemilović.

Kako bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijednim postom i nemrsom. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim okolnostima, kao što su bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze, teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Pročitano 232 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija