Prvi slučaj gripe u Hrvatskoj

Zgrada Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Zgrada Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Foto: destinacije.com

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. 

- U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u HZJZ-u utvrđen je virus influence tipa B u uzorku pacijenta sa simptomima gripe koji se javio u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević - navodi Zavod u priopćenju.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja, a cirkuliraju virusi gripe A i B.

Cjepivo protiv gripe koje je besplatno za određene kategorije stanovništva sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

U HZJZ-u podsjećaju da je cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj započelo 18. studenog, a građani se i nadalje mogu cijepiti u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine, u županijskim zavodima za javno zdravstvo te u HZJZ-u. Javlja HINA.

Pročitano 1542 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase